РУСИЈА

Запад не повлачи кочнице: Русија ће бити спремна да примени одредбе обновљене нуклеарне доктрине

„Трезвене главе“ на Западу су схватиле сигнале Русије, али „помахнитале главе“ су наставиле са својом пређашњом политиком и стога је било потребно унети исправке у руску нуклеарну доктрину, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik

„Помахнитале главе су наставиле са том суманутом политиком која би могла имати веома негативне последице за све. Наравно, развој ситуације је захтевао документовање нових услова. Вектор развоја међународне ситуације, ескалација напетости око наших граница, учешће нуклеарних сила у сукобу у Украјини на страни Кијева, напредовање војне инфраструктуре НАТО према нашим границама – све то је чинило неопходним уношење измена у нуклеарну доктрину и у основе државне политике у области нуклеарног обуздавања“, објаснио је Песков у интервјуу Павлу Зарубину.

Како је додао, измене руске нуклеарне доктрине су спремне, сада ће бити формализоване.
По речима Пескова, Запад, упркос сигналима који му се шаљу, све више повећава своју умешаност у сукоб у Украјини.
„Видимо да степен умешаности западних држава стално расте. Они не повлаче било какве кочнице. Напротив, они износе намере да наставе даље како би осигурали победу Украјине“, оценио је Песков.
Како је истакао „и сами Украјинци на потпуно утопијски начин говоре о томе да Русију, наводно, треба приморати на мир“ и воде „разговоре који су погрешни и који могу имати веома негативне последице по кијевски режим“.
Све већа умешаност Запада у сукобу у Украјини захтева од Русије да буде спремна да примени одредбе обновљене нуклеарне доктрине, нагласио је Песков.

„У том светлу (све веће умешаности Запада) ми морамо доносити одлуке и морамо бити спремни да их спроведемо", рекао је он.

Како је објаснио, у надлежности руске војске је да одреди шта су конкретни разлози за примену обновљене доктрине.

„Они помно прате које се оружје користи и како се користи. Управо они константују директну умешаност земаља колективног Запада у сукоб око Украјине и неће ослабити пажњу“, напоменуо је Песков.

Руски председник Владимир Путин је на седници Савета безбедности о нуклеарном обуздавању предложио да се унесе низ појашњења по питању услова примене нуклеарног оружја.
Путин је истакао да Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје - ако то буде представљало претњу виталним интересима државе.
РУСИЈА
Потез који нико није очекивао! Путин бацио рукавицу у лице Западу и рекао: Пробајте!
Погледајте и:
Коментар