РУСИЈА

Песков: Донете су важне одлуке…

Специјална војна операција у Украјини иде својим током, не треба повезивати сваки напад украјинских снага на руске регионе са изменама нуклеарне доктрине Русије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik
Упитан да ли у Кремљу сматрају напад дронова на руске регионе провокацијом у светлу уношења измена у руску нуклеарну доктрину, Песков је рекао да се не треба претерано позивати на тај документ.

„Тај документ је изузетно важан. Донете су важне одлуке, оне ће бити формализоване на одговарајући начин, али специјална војна операција се наставља својим током, ту не треба сваки пут тражити неке везе“, прокоментарисао је портпарол Кремља.

Подсетимо, руски ПВО системи су 29. септембра уништили 125 украјинских беспилотних летелица изнад седам руских региона, као и изнад Азовског мора. Једна од нових измена доктрине предвиђа да поуздане информације о масовном лансирању ваздушно-космичког оружја на Русију могу постати основа за нуклеарни одговор Москве.
Руски председник Владимир Путин је на седници Савета безбедности о нуклеарном обуздавању предложио да се унесе низ појашњења по питању услова примене нуклеарног оружја.
Путин је истакао да Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје - ако то буде представљало претњу виталним интересима државе.
Погледајте и:
Коментар