СРБИЈА

Брнабић: О литијуму на редовном заседању Скупштине Србије

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да по свему судећи неће бити времена да се током ванредног заседања расправља о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, али да ће представници власти инсистирати да се тај предлог закона нађе на редовном заседању.
Sputnik
Подсећамо, измене Закона поднело је 86 опозиционих и самосталних посланика, а њима се предлаже забрана истраживања и екплоатације литијума и бора.
На конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије, Брнабић је рекла да је кривица за то што нема времена за ванредну седницу о литијуму на опозицији, која је, како је рекла, учинила све да одуговлачи раправу о ребалансу буџета на Другом ванредном заседању Скупштине Србије.
"Све су учинили у последњих шеста дана, искористили су све могуће инструменте да се седница не заврши на време за ванредно заседање Скупштине Србије о изменама Закона о рударству и геолошким истраживањима", рекла је Брнабић.
Међутим, како је рекла, актуелна власт им неће дозволити да се од тог предлога закона сакрију, јер је тај предлог закона, како је рекла срамотни споменик неодговорности и аљкавости једног дела народних посланика у Скупштини Србије.
Истакла је да ће она предложити да се тај предлог закона разматра на редовном заседању и да неће чекати јануар и почетак новог ванредног заседања.
"Да покажемо грађанима Републике Србије шта су они ставили на дневни реде и шта су они предложили Народној Скупштини. Ми ћемо инсистирати да се овај предлог закона нађе на редовном заседању Народне Скупштине Републике Србије и нећемо им дати, нећемо дозволити да од оваквог предлога закона одустану и да се сакрију. Дакле, желимо да људи знају шта су они предложили, на шта то личи, какве су све то лажи и неистине и на крају крајева какве би биле последице усвајања оваквог бесмисленог и штетног предлога закона", рекла је Брнабић.
Она је поручила грађанима да не брину, иако је опозиција, како је рекла, тражила амандмане и да је расправа стигла до 80. амандмана од предложених 146.
"Они којима су пуна уста литијума, учинили су у ових шест дана све да до расправе о литијуму не дође. Тражили су реплике, повреде пословника, причали су искључиво ван дневног реда. Све како би утрошили време. Срамота их је од закона који су предложили и од лажи које су у њему изнели. Њихов предлог је глуп, бесмислен и штетан", констатовала је Брнабић.
Одговарајући на питање новинара зашто није брже реаговала када на предлог опозиције за одржавањем седнице о литијуму, одговорила је да је реаговала брзо и да се никада није мање чекало на реакцију председника Скупштине.
Додала је да сматрала да је ребаланс буџета важнија тема од литијума, јер како је рекла, када се упути предлог ребаланса буџета, трезор се закључа и финансирање у држави стане.
Док је председница Скупштине Србије држала конференцију за новинаре, пришао јој је председник посланичког клуба Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута држећи у рукама папит на којем је писало: "Лаже".
Брнабић је на тренутак прекинула конференцију и замолила Јовановића да се склони и пусти је да говори и рекла да грађани Србије на том примеру могу да виде како опозиција схвата парламентаризам.
Скупштина у поноћ завршава период ванредног заседања, а од 1. октобра почиње редовно јесење заседање које траје 90 дана.
Група од 86 посланика 10. септембра покренула је иницијативу да се о литијуму расправља на ванредном заседању које је Брнабић заказала за данас у 14.00 часова, али је почетак одложен због расправе о буџету.
Коментар