РУСИЈА

Русија у потпуности осигурава нуклеарну безбедност Запорошке нуклеарке

Русија у потпуности осигурава нуклеарну безбедност Запорошке нуклеарне електране, саопштио је губернатор региона Евгеније Балицки.
Sputnik

„То је наш посао. Обављамо га ефикасно. Свако ради свој посао. Наша противваздушна одбрана је данас у потпуности оперативна. Међутим, наравно, још увек нисмо потпуно заштићени од граната, јер противник, нажалост, напада из правца Марганца и Никопоља“, рекао је он за Спутњик.

Према речима Балицког, две ствари су сигурне.

„Прво је да тај објекат не може да заузме противник, ако говоримо о десанту преко реке и некој врсти десанта. Спремни смо за то. Друго је то да са сигурношћу могу да кажем да у потпуности осигуравамо нуклеарну безбедност тог објекта. Данас нема нуклеарне претње, реактори су угашени“, истакао је губернатор.

Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра поред града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и утврђеног капацитета. Станица има шест енергетских блокова снаге по један гигават. У октобру 2022. године нуклеарна електрана прешла је у руке Русије.
Сви агрегати станице тренутно су у режиму „хладног гашења“ и не производе струју.
Погледајте:
Коментар