ЕКОНОМИЈА

Свечано дочекан први авион Ер Србије у Гуангџоу

Први авион Ер Србије који је полетео за Гуангџоу из Београда око 00.30 часова, слетео је у тај кинески град око 18.30. часова по локалном времену.
Sputnik
После 12 сати лета, авион ербас 330, у бојама српске националне авио компаније, који носи лик Михајла Пупина, дочекан је у знак добродошлице на међународном аеродрому традиционалним поздравом воденим луком из ватрогасних топова.
У авиону је била и делегација Владе Србије коју је предводио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, а поред њега на лету су били и министар туризма и омладине Хусеин Мемић, државни секретари и новинарске екипе.
Гости на лету добили су сертификат Ер Србије поводом успостављања првог лета између Београда и Гуангџоа.
Ер Србија ће до ове дестинације летети два пута седмично, а исто толико и кинеска авио компанија, па ће укупно бити четири лета до Гуангџоа недељно, док се ускоро очекује и успостављање директне линије до Шангаја.
На званичној церемонији испраћаја авиона, министар Весић је ноћас оценио да овај лет доприноси челичном пријатељству Србије и Кине.
Према његовим речима, очекивања су да ће овај лет бити пословни, али да ће га користити и туристи.
Навео је и да су економске везе између две земље све значајније, подсетивши да је 1.јула на снази Споразум о слободној трговини.
Амбасадор Кине у Србији је уочи полетања овог авиона указао да је ова провинција према којој је успостављен лет најснажнија у Кини, односно прва када је у питању БДП, па је тако избор Ер Србије да лети до овог места прави.
Директор Ер Србије Јиржи Марек рекао је, на церемонији уочи лета, да та компанија проширује присуство у Кини и оценио да ће овај лет посебно бити занимљив пословној заједници, преноси Танјуг.
Путници до Гуангџоа ће путовати авионом ербас 330 са конфугурацијом 18 седишта у бизнис класи и 250 седишта у економској класи, а путницима је на располагању и систем забаве у авиону на сваком седишту.
Гуангџоу је важно међународно чвориште кинеске националне иницијативе "Један појас, један пут" и "Ваздушног пута свиле" и уједни главни аеродром у области Великог залива Гуандонг-Хонгконг-Макао.
Коментар