РУСИЈА

„Отварају Пандорину кутију“: Украјина жели да се Русија искључи из Интерпола

Украјина од 2023. године залаже за иницијативу измене Статута Интерпола у циљу стварања механизма за искључивање Русије и других „непожељних држава“ из састава организације, изјавио је у интервјуу Спутњику начелник Националног централног бироа (НЦБ) Интерпола МУП-а Русије Валериј Калачев.
Sputnik
„У тренутку почетка специјалне војне операције Русије у Украјини и практично до средине 2023. године, низ земаља је отворено и јавно довело у питање учешће Русије у Интерполу. У вези са тим, Украјина је изнела иницијативу промене Статута организације ради стварања механизма за искључивање непогодних земаља из његовог састава“, истакао је Калачев.
Према његовим речима, ову иницијативу подржале су бројне државе те и до данас ово питање није коначно скинуто са дневног реда.
Дискусије и консултације уз учешће Русије се настављају, додао је начелник НЦБ.
Он је такође истакао да је 2022. године у медијима покренута још једна акција омаловажавања улоге Русије у активностима Интерпола, а на дневном реду се истовремено нашло питање формирања дискриминаторног механизма за искључивање земље из састава организације.
„НЦБ је одмах са Генералним тужилаштвом Русије организовао проучавање реципрочних иницијатива, које, како сада видимо, нису дозволиле отварање ‘Пандорине кутије’, а такође нису омогућиле да се доведе у питање неутрални статус организације и поравнају политички рачуни у оквиру ње“, нагласио је Калачев.
Према његовим речима, доследна израда наведених иницијатива уз ангажовање МУП-а, ИК Русије и других ресора, омогућила је НЦБ да понуди земљама алтернативни приступ институцији прекида чланства у Интерполу, базиран на поштовању равнотеже интереса како међународне организације, тако и њених држава чланица.
Погледајте и:
Коментар