РУСИЈА

„Разумем захтев Кијева“: Нови шеф НАТО се изјаснио о нападима Украјине на Русију

Нови генерални секретар НАТО Марк Руте изјавио је да „разуме“ захтев Кијева да изводи нападе западним оружјем на територију Русије, али је признао да ће одлуку о томе „доносити свака земља Алијансе самостално“.
Sputnik

„Украјина има право да се брани, како налаже међународно право, и то се не завршава на границама. То подразумева и право да гађа легитимне мете на територији земље агресора. Међутим, ја не могу да донесем ту одлуку, свака чланица Алијансе ће одлучивати о томе сама“, рекао је Руте на првој прес-конференцији у седишту НАТО у Бриселу.

Такође је рекао да је ситуација на бојном пољу у Украјини сложена и признао је напредак руских снага. Међутим, није одговорио на питање да ли ће Украјина успети да победи.
„Сматрам да је евидентно да је тренутна ситуација на бојном пољу тешка, сложена“, навео је он.
Руте је објаснио да је, с једне стране, Украјина извршила инвазију на територију Курске области, а да је, с друге стране, Русија постигла одређени напредак на ратишту ове године.
Он је такође рекао да су у Алијанси у току са изменама руске нуклеарне доктрине, али да не виде претњу од употребе нуклеарног оружја. Он је истовремено оптужио Москву за „неодговорну нуклеарну реторику“.
„НАТО не види никакву непосредну претњу од примене нуклеарног оружја“, казао је нови шеф НАТО.
Такође је истакао да је тешко да предвиди када војни блок може да позове Украјину да постане његова чланица.
„Треба сагледати сва дешавања наредних шест месеци, годину, две, такође у контексту чланства Украјине у НАТО. Сада је веома тешко предвидети“, закључио је Руте.
СВЕТ
Марк Руте ступио на дужност новог шефа НАТО: Украјини је место у Алијанси
Погледајте још:
Коментар