РУСИЈА

Русија: Кина врло добро зна ко је прави изазивач сукоба у Украјини

Кина јасно разуме ко је прави подстрекач сукоба у Украјини, Пекинг не учествује у псеудомировним конференцијама, изјавио је амбасадор Русије у Кини Игор Моргулов поводом предстојеће 75. годишњице успостављања дипломатских односа.
Sputnik

„Кинески пријатељи су у више наврата, јавно и на различитим нивоима саопштили да јасно разумеју ко је прави изазивач сукоба у Украјини и ко стално долива уље на ватру, ометајући напоре да се пронађе мирно решење ситуације. То није апстрактан став“, рекао је Моргулов у интервјуу за Спутњик.

Он је констатовао да се у практичном смислу то изражава у одбијању учешћа на псеудомировним конференцијама које организују Кијев и његови западни покровитељи, а које су организоване искључиво са циљем да прогурају ултимативну „формулу мира“, чија би реализација могла да доведе само до ескалације конфронтације.
Моргулов је приметио и да је антируска и антикинеска агенда „погодно покриће за експанзију НАТО-а у Азијско-пацифичком региону“.
Према његовим речима, везе између Русије и Кине су ефикасније од класичних савеза из доба Хладног рата.
Како каже, данас су главне одлике руско-кинеских односа равноправност – нема „вође“ и „следбеника“, као и немешање у унутрашње ствари.
Амбасадор је додао да трговинске везе између Москве и Пекинга демонстрирају снажну динамику, упркос покушајима Запада да их омета.
Русија и Кина 2. октобра обележавају 75 година од успостављања дипломатских односа. Совјетски Савез је прва држава која је признала Народну Републику Кину већ следећег дана након њеног проглашења.
Погледајте и:
Коментар