СРБИЈА

Синдикати у просвети најавили за сутра протест испред Скупштине

Председник Синдиката образовања Србије Валентина Илић најавила је да ће у среду у подне просветни радници одржати протест испред зграде Скупштине Србије, са захтевом да Влада испуни протокол потписан прошле године.
Sputnik
Она је, на конференцији испред Владе Србије, рекла да је за данас заказан састанак главног одбора сва четири репрезентативна синдиката у просвети и подсетила и да у 13 сати имају састанак са представницима Владе.
Председник Уније синдиката Србије Добривоје Марјановић истакао је да не очекује да се на данашњем састанку у Влади постигне договор, јер су просветари на састанак позвани тек када су заказали данашњу конференцију за новинаре.
Он је подсетио да су просветари 16. септембра одржали протест у школским управама у више од 20 градова у Србији, а да су данас, 15 дана касније, испред Владе, њихови захтеви исти.
Марјановић је навео да ће сутрашњи протест бити одржан испред Скупштине Србије, јер је протокол прошле године потписан са тадашњом премијерком Аном Брнабић, која је сада председница парламента.
Премијер Милош Вучевић изјавио је да ће се у 13 часова састати са представницима синдиката просвете и да остаје предлог Владе Србије, у складу са економским могућностима и чувањем фискалне стабилности државе, да наредно повећање плата просветним радницима износи 12 одсто.
Он је поновио да ће то повећање добити и учитељице, наставници и професори, васпитачи шестог и седмог степена и неговатељице у предшколским установама, као и да је влада врло близу њиховог захтева, а то је да почетна плата у просвети буде просечна зарада у Србији.
Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је да је повећање зарада просветних радника од 12 одсто у јануару максимум, али да од данашњег разговора премијера са просветарима очекује да се разговара и о могућности једнократних исплата као и о безбедности.
Она је додала да је повећање од 12 одсто у јануару максимум, јер сви остали добијају осам.
Погледајте и:
Коментар