Специјална операција у Украјини

УН: Заробљени руски војници преживели тешка мучења у Украјини

Више од половине од 205 руских заробљеника у Украјини са којима су разговарали службеници УН саопштили су да су били мучени и злостављани, наводи се у извештају Канцеларије високог комесара УН за људска права о ситуацији у Украјини.
Sputnik
„Од 205 руских ратних заробљеника, са којима је разговарано од марта 2023. године, 104 су доследно и детаљно говорили о мучењима или другим облицима злостављања, што указује на континуирану праксу. Изузев неких изузетака, такво сурово поступање се дешавало у почетној фази заробљавања“, истиче се у документу.
Према подацима Канцеларије, главне методе мучења и суровог поступања укључивале су тешка пребијања, као и циљане ударце у колена и зглобове, претње смрћу или физичким насиљем, као и струјне ударе.
„Лица одговорна за ово насиље користила су различите предмете, укључујући гумене палице, алуминијумске или дрвене палице/чекић, тактичке рукавице, електро шокере, војне телефоне или друге електричне уређаје као што су акумулатори за аутомобиле“, истиче се у извештају.
У УН су такође подвукли да је десет руских војника од 205 интервјуисаних изјавило да су били подвргнути сексуалном насиљу, укључујући претње силовањем.
„Канцеларија сматра да су ови акти насиља, намерно причињени, нанели тежак бол и патњу жртвама“, закључује се у документу.
Генерално тужилаштво Украјине никога није привело правди због убистава или мучења руских заробљеника, покренуто је само пет прелиминарних истрага, наводи се у документу.
Поред тога, у извештају се констатује да притисак на канонску Украјинску православну цркву у Украјини и даље траје, као и да се свештенство размењује за затворенике у Русији.
Погледајте и:
Коментар