Специјална операција у Украјини

„Намамљивали на своју страну, занимало их све о Украјини“: Пољска врбовала украјинске војнике

Пољске специјалне службе врбовале су војнике Оружаних снага Украјине током обуке у Европи, изјавио је за Спутњик бивши припадник украјинске војске који је побегао у току обуке из Пољске.
Sputnik
„Може се рећи да је у Пољској било регрутера. Односно, намамљивали су на своју страну како бисмо одавали информације из Украјине, генерално, интересовали су се за расположење украјинских војника, као и став према политици, рату, власти, и животу, уопште. Све што би могло да занима Пољаке о Украјини“, испричао је бивши украјински војник, старости око 25 година.
Он је такође истакао да су службеници пољских специјалних служби били одевени у цивилну одећу без идентификационих ознака, те их је саговорник агенције упоредио са студентима, само одраслим.
Некадашњи украјински војник констатовао је да су службенике пољских тајних служби занимали они који можда имају познанике у неким формација у Украјини, као и било који човек који се бори на првој линији фронта, јер има прилично много информација.

„Они су желели да добију информације, да би у случају нечега могли да некако утичу на догађаје. Сарађивао сам са њима, склопили смо неки условни споразум. На пример, борим се у тенку негде, на пример у Курску и дајем им неке интересантне информације. Њима је то прилично примамљиво. То је и логично, јер ако тамо пошаљу Пољаке, онда…Да, сумњиво.. Не би било схваћено онако како треба“, нагласио је бивши војник.

Према његовим речима, пољске тајне службе имале су све информације о Украјинцима који су долазили на обуку. Сваки војник је пре слања у Европу попуњавао обрасце са својим карактеристикама, на пример, место и слика тетоваже, такође прикупљали су информације о рођацима војника.
„Све те информације добила је Пољска и они то не крију, отворено врше притисак на то“, објаснио је бивши украјински војник.
Претходно, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, приметила је да Пољска подстиче сукоб у Украјини због свог интереса за западне територије земље.
Специјална операција у Украјини
У саставу украјинске војске све мање Украјинаца и све више Пољака
Погледајте и:
Коментар