РЕГИОН

Под оптужбом за ратни злочин ухапшен председник Самосталне демократске српске странке у Топуском

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Топуско Драгутин Ћелап (70) ухапшен је пре два дана на подручју Гвозда због сумње да је у јулу 1991. починио ратни злочин против цивилног становништва, пренела је Хина.
Sputnik
Сисачка полиција је на својој интернет страници објавила саопштење о хапшењу 70-годишњака, не откривајући његов идентитет, а да је реч о Ћелапу потврдио је извор у жупанијској организацији СДСС-а.
Шефа СДСС-а Топуско полиција сумњичи да је као 37-годишњак заједно са сада покојним, а тада 32-годишњим и 39-годишњим мушкарцима, у послеподневним сатима 17. јула 1991. године, као, како се наводи, "припадник паравојних оружаних формација тзв. САО Крајине, дошао у место Старо Село Топуско на подручју Гвозда и хицима из ватреног оружја усмртио тада 50-годишњег мушкарца који је управљао трактором који се потом преврнуо у канал где је накнадно пронађен".
Јуче је, наводи се, на подручју Гвозда, на основу налога суда обављена је претрага дома и других просторија код осумњиченог Драгутина Ћелапа, где су пронађена и одузета два пиштоља и 600 грама суве биљне материје налик на индијску конопљу која ће бити достављена на вештачење.
Пензионисани пуковник ХВ-а Ивица Панџа Оркан, који је документовао и разоткрио многе ратне злочине, такође је потврдио ову вест рекавши за Хину да му је, како је навео, драго што је разбојник и убица затворен.
Панџа је пре пет године документе о злочинима осумњиченог Ћелапа предао Полицијској управи сисачко-мославачкој и 2019. године ДОРХ-у поднео кривичну пријаву против Ћелапа за кривично дело ратни злочин.
Наводи се да је дошао до докумената из архиве, како се наводи, тзв. РСК из којих се види да је Ћелап био снајпериста који је као припадник тзв. Српске војске Крајине добио писану похвалу од команданта 3. партизанског батаљона, у којој пише да се исказао као стабилна и храбра особа, при чему импонује његова хладнокрвност и одлучност.
У документу се даље наводи да се посебно истакао у првом и другом нападу на Топуско када је одлучном акцијом јединице у којој се он налазио у Великој Врановини ликвидирано око 30 припадника МУП-а и ЗНГ као и да је по ослобађању Ласиње у извиђачким активностима ликвидирао три непријатељска војника, пренео је Танјуг.
Панџа додаје да постоје и докази да је Драгутин Ћелап зверски убио и младог српског војника.
"Реч је о опасном човеку, убици и надам се да ће у наставку истраге бити откривени и доказани сви његови злочини. Задовољан сам што су хрватске институције одрадиле и раде свој посао и да ће правда бити задовољена за све хрватске жртве, али и за жртву младог српског војника који се као војник ЈНА нашао на подручју Топуског, а убио га је Драгутин Ћелап".
Погледајте и:
Коментар