РУСИЈА

Путин и Си: Русија и Кина ће допринети миру и стабилности на планети

Русија и Кина наставиће да јачају билатерално свеобухватно стратешко партнерство и обезбеђују стабилност у Евроазији и широм света, навео је председник Русије Владимир Путин у честитки кинеском лидеру Си Ђинпингу поводом 75. годишњице руско-кинеских дипломатских односа.
Sputnik
„Пре три четвртине века наша земља је прва у свету признала Народну Републику Кину и брзо је успоставила блиске односе сарадње са новом Кином. Блиски и узајамно корисни односи Русије и Кине успешно су издржали тест времена. Тренутно су руско-кинески односи на највишем нивоу у историји“, рекао је Путин, преноси Централна кинеска телевизија.
Руски лидер је истакао да Кина и Русија промовишу активну сарадњу по различитим политичким, трговинским, економским и научно-техничким питањима, ефикасно сарађују у међународним и регионалним пословима, заједно су посвећене изградњу праведног и мултиполарног света.
„Сигуран сам да ће обе стране у потпуности реализовати договор о низу питања који је постигнут на мојим састанцима са Си Ђинпингом и да ће наставити да јачају руско-кинеско свеобухватно стратешко партнерство у новој ери и допринети одржавању безбедности и стабилности на евроазијском континенту и широм света“, закључио је председник Русије.

Кина ће са Русијом обезбеђивати мир и стабилност

У честитки коју је упутио Си Ђинпинг руском колеги наводи се да ће Кина заједничким напорима са Русијом допринети одржавању мира и стабилности на целој планети.
„Придајем велики значај развоју кинеско-руских односа и спреман сам да заједно са председником Русије стално ширим свеобухватну практичну сарадњу две земље, да заједничким напорима допринесемо квалитетном развоју и модернизацији обе земље, да дамо допринос очувању мира и стабилности на планети, допринесемо формирању судбоносне људске заједнице“, поручио је Си Ђинпин.
Како је додао, намерава да искористи ову годишњицу као прилику да се чврсто оцрта правац за даљи развој односа две земље. Кинески председник је подсетио да су Русија и Кина највећи суседи, светске силе и водеће земље са тржиштима у развоју.
„Током протеклих 75 година од успостављања дипломатских односа, обе стране су допринеле сталном јачању и модернизацији кинеско-руских веза заснованих на фундаменталним интересима двеју држава и њихових народа“, додао је Си Ђинпинг.
Према његовим речима, најзначајније карактеристике односа Пекинга и Москве су „трајно добросуседско пријатељство, свеобухватна стратешка сарадња, обострано корисни контакти и сарадња“.
„У новој ери, под заједничким стратешким вођством са председником Путином, суочени са променама без преседана, Кина и Русија наставиле су да продубљују међусобно политичко поверење, постигле су изванредне резултате у практичној сарадњи, продубиле пријатељство, дале значајан допринос побољшању благостања народа две земље, доприносећи уређеној мултиполарности света на основу једнакости и економске глобализације“, закључио је Си Ђинпинг.
Другог октобра се обележава 75 година од успостављања руско-кинеских дипломатских односа. Совјетски Савез је била прва држава која је признала Народну Републику Кину дан након њеног оснивања.
РУСИЈА
Путин честитао Си Ђинпингу 75. годишњицу оснивања Кине: Москва цени пријатељске односе са Пекингом
Погледајте још:
Коментар