РУСИЈА

„Израел жели да испровоцира директан сукоб Техерана и САД“: Русија осуђује напад Израела на Либан

Русија одлучно осуђује напад Израела на Либан, позива да се хитно прекину сукоби, поручио је амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на ванредној седници Савета безбедности УН о ситуацији на Блиском истоку.
Sputnik

"Блискоисточни регион клизи у велики рат, а Савет безбедности то само беспомоћно гледа", рекао је Небензја и додао да је одговорност за ескалацију ситуације у Либану у потпуности на Израелу.

Израел је убиством лидера Хезболаха покренуо ескалацију сукоба и на Западном Јерусалиму је сва одговорност, рекао је он.
"Израелско руководство жели да испровоцира директан сукоб између Техерана и Вашингтона", истакао је Небензја.
Он је такође позвао чланице СБ да одреагују на то што је Израел прогласио генералног секретара УН за персону нон грата.
Тиме што САД бране Израел у СБ УН, као и покушајима да се Савет безбедности вуче за нос ствара се утисак да Вашингтон води преговоре о прекиду ватре у Појасу Газе сам са собом, указао је руски дипломата.
"Вашингтон је због свог блискоисточног савезника већ пет пута применио право вета у СБ УН и од почетка јула свесно покушава да нас све вуче за нос, рекламирајући фамозни план Џозефа Бајдена и своју тиху дипломатију у циљу склапања споразума између Хамаса и Израела. Искрено, стиче се утисак да Вашингтон те преговоре воде сами са собом", навео је Небензја.
Погледајте и:
Коментар