МУЛТИМЕДИЈА

„Ватрени прстен“: Како је изгледало последње помрачење за ову годину /фото/

После потпуног априлског помрачења Сунца, синоћ се широм света видео још један спектакл на небу. У питању је такозвани ватрени прстен, односно моменат када Месец пролази испред Сунца и оставља видљив светли прстен.
Sputnik
1 / 8

Ануларно помрачење или „ватрени прстен“ је значајан догађај на небу и био је видљив у среду из делова Јужне Америке, а делимично помрачење је могло да се уочи и у другим деловима света.

2 / 8

Ануларна помрачења Сунца се дешавају када Месец пролази испред Сунца, али уместо да га потпуно прекрије он оставља око ивица видљив светли прстен. Што се тиче учесталости, помрачења Сунца се обично дешавају два до пет пута годишње, док се потпуна помрачења догађају обично сваке године или две.

3 / 8

Делимична помрачење била су видљива око 85 минута пре и после ануларне фазе. Могла су се уочити у деловима Јужне Америке, Антарктика, Северне Америке, Атлантског и Тихог океана, укључујући и Хаваје.

4 / 8

Значајна места за гледање делимичног помрачења била су Буенос Ајрес, Аргентина, Сао Пауло, Бразил, и Асунсион, Парагвај.

5 / 8

Пут ануларитета текао је кроз одређене јужне делове Чилеа и Аргентине.

6 / 8

Према сајту Space.com, само око 175.000 људи живи на путу прстенастог помрачења, док примера ради, током априлског помрачења, прилику да виде помрачење је имало 32 милиона људи и то само у Сједињеним Државама.

7 / 8

Пошто Сунце никада није потпуно прекривено као током потпуног помрачења, посматрачи морају да носе одговарајућу заштиту за очи током помрачења и не смеју је скидати, чак ни када је „ватрени прстен“ видљив.

8 / 8

Као и код потпуног помрачења, обичне сунчане наочаре нису довољно безбедне за посматрање ануларног помрачења.

Коментар