СРБИЈА

Арно Гујон: Репортери без граница се понашају као жандарми

Репортери без граница сматрају да треба казнити све медије који не подлежу идеологији глобалног Запада, али Србија се поноси својом слободом, слободом медија, говора, слободом извештавања, каже Арно Гујон, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију.
Sputnik
Гујон је овако прокоментарисао позив организације „Репортери без граница“ упућен Влади Србије да се забрани рад појединих медија који нису по њиховој политичкој вољи а на списку се нашла и руска медијска кућа РТ.

Понашају се као жандарми

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију оцењује тим поводом да ова организација, која се наводно бори за слободу медија у свету, у стварности има улогу глобалног жандарма.

„У ствари они сматрају да треба казнити све медије који не подлежу идеологији глобалног Запада. Репортери без граница су тражили фактички да Европска унија притисне Србију да забрани рад појединих медија попут Спутњика зато што ти медији нису по њиховој политичкој вољи,“ каже Гујон.

То је нешто што није прихватљиво, напомиње он и додаје да се Србија поноси својом слободом, слободом медија, говора, слободом извештавања.
„Мислим да треба да осудимо такве поступке једне контроверзне организације која је, да подсетим, 1999. године одбила да стави у свој годишњи извештај страдале новинаре у бомбардовању РТС-а 23. априла те године. За њих су српски новинари били легитимна мета НАТО напада из ваздуха“, подсећа Гујон.

Осудити притисак на слободу медија

Тако су се, истиче Гујон, понашали тада, а тако се понашају и сада.
„Мислим да би сви политичари у Србији без обзира на политичку припадност требало да се изјасне по овом питању, јер ово је питање принципа, и да јасно и гласно осуде тај спољњи притисак на слободу медија и изражавања у Србији,“ поручује Гујон.
Репортери без граница су у тексту објављеном на сајту те организације апеловали на ЕУ и њене државе чланице да позову Србију на одговорност због тога што је домаћин руских медија односно онлајн емитера и мултимедијалног сајта на српском језику РТ Балкан.
Они тврде да РТ користи своју канцеларију у Београду да "прилагоди наратив Кремља пре него што их прошири по југоисточној Европи".
СРБИЈА
Опет тај Вучић! Замислите, дозволио је руским медијима да раде у Србији
Коментар