КУЛТУРА

„Дани Раче украј Дрине“ почињу данас у Бајиној Башти

Тридесете духовне свечаности „Дани Раче украј Дрине“ одржаће се у Бајиној Башти, а трајаће од 3. до 6. октобра. За све који буду хтели да присуствују позоришној представи, вечери духовне музике, књижевној вечери и другим културно-духовним догађањима, улаз ће би слободан.
Sputnik
Свечаност коју организују Фондација „Рачанска баштина“ и „Установа културе“ Бајине Баште отвара се данас (у четвртак) у 19 часова изложбом са ликовне колоније „Пљесково – Зеленика 2024“ у просторијама бивше Галерије, након чега следи пројекција монодраме „Јефимија“ у изведби позоришта „Требиње“. Монодраму је режирао Жељко Милошевић, а улогу тумачи Тијана Николић и одржаће се у сали биоскопа „Влаја“.
У току наредна дана, 4. октобра, одржаће се две тачке програма – представљање зборника Удружења књижевника Кипријан Рачанин „Кипријанов кладенац Х“ у згради бивше Галерије и извођење позоришне представе „Ноћ Лазарева“, која је урађена са благословом Његовог Преосвештенства владике шумадијског Јована. Улоге тумаче Предраг Јовановић, Александар Јеленић и Вукашин Вујичић, а представа ће се такође одржати у сали биоскопа „Влаја“.
Традиционална културно-духовна манифестација „Дани Раче украј Дрине“
Трећег дана манифестације одржаће се књижевно вече добитника Рачанске повеље, Драгана Хамовића, као и округли сто на тему „Манастир Рача у темељима српске књижевности“. Учесници окуглог стола биће доц. др Јелена Марићевић Балаћ, мср Нина Стокић, мср Владимир Папић, мср Ленка Настасић и мср Лазар Букумировић. Програм ће затворити концерт духовне музике групе „Нектарија“.
Последњи дан манифестације отпочеће Светом литургијом у манастиру Рача, након чега следи додела Рачанске повеље аутору Драгану Хамовићу.
Традиционална културно-духовна манифестација „Дани Раче украј Дрине“
Коментар