Специјална операција у Украјини

Фицо: ЕК жели прекид транзита енергената са истока на запад

Европска комисија врши притисак у циљу прекида транзита нафте и гаса са истока на запад, изјавио је премијер Словачке Роберт Фицо.
Sputnik
„Боримо се са чињеницом да постоји огроман притисак Европске комисије да ништа више не иде са истока на запад и никога не брине што имамо неку ’Дружбу’, неке гасоводе“, рекао је Фицо на конференцији за новинаре.
Он је такође истакао да је спреман да уложи напоре како би се обновили односи са Русијом, јер су Москва и Брисел потребни једно другом.
„Ако се рат заврши током мандата ове владе, учинићу све за обнављање економских и нормалних односа Русијом. Урадићу све јер је Европска унији потребна Русија, а Москви је, наравно, потребна ЕУ“, оценио је Фицо.
Он је такође истакао да се његова изјава да за украјински сукоб нема војног решења временом потврђује.
„То да за украјински сукоб не постоји војно решење потврђују и речи многих политичара који већ говоре о компромисима, о томе да Украјина треба да се припреми за неки компромис“, подвукао је словачки премијер.
Раније је словачки премијер саопштио да ће са својим украјинским колегом 7. октобра разговарати о могућности наставка транзита нафте и гаса преко Украјине.
Према његовим речима, Словачка је изузетно заинтересована да не буде прекида у транзиту нафте и гаса преко Украјине.
Погледајте и:
Коментар