ЕКОНОМИЈА

Као у Швајцарској: Таковски крај добио модерну обилазницу око Горњег Милановца

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.
Sputnik
"Поштовани, нисам ја најзаслужнији, само мислим да смо утрли пут неким новим навикама и великим променама у нашој земљи. Као булдожер борили смо се да разгрнемо учмалост, траљавост и опсесивну потребу да прође још један дан у којем се ништа неће променити. И зато сам срећан што сам дошао овде и могао да видим да овај таковски предивни крај изгледа као да сте негде у Аустрији или Швајцарској", рекао је Вучић.
Истакао је да је модерна обилазница од готово 10 километара дужине утонула у то дивно брдовито подручје Србије.
"И рекли сте да ће људи то дуго памтити или заувек памтити. Неће и није логично, колико сутра биће као да је то одувек и одвајкада било овде. За 10 дана сваки човек рачунаће да је ово овде већ 30, 40 и 50 година. Што је добро, то ће нас терати на нове успехе, то ће нас терати на нови посао, да још енергије уложимо и да неке нове резултате постигнемо", рекао је Вучић.
Подсетио је да је краљ Милан одавно рекао:
"Немојте се заносити, бићете европски онолико колико сте своји. И само верујући у себе и своје способности, можемо да градимо модерну Србију и бићемо добри у томе онолико колико будемо своји", навео је Вучић.
Према његовим речима овај пројекат утемељен је у визији једне модерне Србије, Србије која улаже у своју будућност и брине за своје грађане.
"Знамо колико је проблема било без ове обилазнице, да су нам људи говорили да им чак и ауто-пут не значи много, управо због лоших путева када са ауто-пута скренете. Обилазница ће олакшати свакодневни живот свих оних који овде у таковском крају живе. Она је у економском смислу изузетно важна јер ће повезати и будућу индустријску зону Горњег Милановца са коридором 11. Тиме повезујемо локалну привреду са светским и европским путевима. Баш онако како би и Велики Милош желео", рекао је Вучић.
Истакао је да ће обилазница унапредити саобраћај у Србији и повећати безбедност становништва, безбедност деце, јер камиони који деценијама загађују Милановац и Таково више неће ићи улицама тик уз дворишта и школе.
"Ово није био само грађевински задатак. Ово је пројекат вредан преко 30 милиона евра, захтевао је и труд, посвећеност и тежак рад многих људи", рекао је он и захвалио кинеској компаниј "Пауер Чајна" и домаћим подизвођачима Мостоградњи, Миленијуму, који су заједно са стручњацима из Коридора Србије, радили неуморно како би обилазница могла да буде завршена.
Нагласио је да је она урађена по највишим стандардима, те да су добри путеви оно што је за организам крвоток, дакле жила куцавица.
Истакао је да ће у наредних месец до месец и по дана бити једна за другим отворене саобраћајнице као што је брза саобраћајница до Ваљева.
"Отворићемо брзу саобраћајницу од чак 54 км што ће бити најдужи отворен пут, најдужа деоница икада у Србији отворена од Шапца до Лознице. Отворићемо пругу Нови Сад - Суботица", рекао је Вучић.
Захвалио је кинеском амбасадору у Србији Ли Мингу, на труду и ангажману и кинеском председнику Си Ђинпингу.
Србија, како је рекао, никада неће заборавити оно што је он за нашу земљу учинио.
Захвалио је и домаћим компанијама и замолио домаће пословне људе да ангажују већи број људи у будућности, да не буду фирме које ће само да добију посао, а да немају велики број запослених па да онда траже друге подизвођаче.
"Чекају нас муке да завршимо све на време око Експа. Чека нас безброј проблема, јер смо толико пројеката започели да се само питам где ћемо и како новац овде да пронађемо. За сада смо успевали. Надам се да ћемо то некако успети да изгурамо и у будућности", рекао је он.
Додао је да без путева неће бити фабрика, нико неће да дође у Милановац да отвори фабрику.
"А да ви само знате, у Милановцу смо 2012. пре 12 година имали 3.570 незапослених, данас свега 732 лица незапослена имамо у Милановцу. Огромне су промене, буквално су огромне промене и то су ствари које су за нас веома важне", нагласио је Вучић.
Погледајте и:
Коментар