НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози пронашли 600 година старо место где су жртвована деца

На земљишту код града Трухиљо, на северу Перуа, археолози су ископали остатке скоро 40 деце, за која се сматра да су ритуално жртвована пре више од 600 година.
Sputnik
"Многи од ових остатака имају посекотине на грудној кости, неки на ребрима“, рекао је археолог Хулио Асенсио, пренео је Ројтерс.
Свако дете је сахрањено посебно, рекао је научник. У близини су пронађени и остаци две одрасле особе и девет лама, за које се сматра да су представљали њихов извор хране, одеће и транспорта.
Они су вероватно припадали локалној групи Чиму, која је доминирала северним Перуом од 700-их до касних 1400-их, рекао је Асенсио. Историчари верују да је група можда учествовала у жртвовању деце у покушају да умири своје богове након обилних киша и поплава.
Научници су раније пронашли још једно место на коме се сматра да су масовно жртвована деца групе Чиму, њих 140, са посекотинама на грудној кости и ребрима.
Перу је дом стотинама археолошких рушевина из бројних предхиспанских култура све до Царства Инка, које се протезало од садашњег јужног Еквадора до централног Чилеа пре готово 500 година.
Погледајте и:
Коментар