ДРУШТВО

Од недеље Торлакова вакцина против сезонског грипа доступна широм Србије

В. д. директора Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" Дарија Кисић најавила је данас да ће у недељу сви грађани који се јаве на превентивне прегледе први имати прилику да приме домаћу вакцину против сезонског грипа коју је произвео Институт "Торлак", док ће сви други то моћи да учине већ од понедељка 7. октобра.
Sputnik
Вакцина бесплатна и доступна на свим пунктовима широм Србије и позвала све грађане да се одазову вакцинацији.
"У приоритетној групи се налазе оне особе које имају већи ризик за настанак компликација, уколико дође до инфекције, јер, нажалост, различите компликације могу да се десе, па чак не тако ретко, и смртни исходи. То су пре свега особе које имају хронична обољења, хронично обољење кардиоваскуларног система, респираторног система, бубрежног, затим различита метаболичка обољења, укључујући и дијабетес, неуролошка обољење и различита друга имунодефицијентна стања", рекла је Дарија Кисић.
Она је додала да се у овој групи налазе и труднице, као и особе старије од 65 година.

"Према епидемиолошким индикацијама, ову вакцину треба да приме они који раде или бораве у установама социјалне заштите, као и они који су запослени у установама за старе. Битно је да се вакцинишу и оне особе које живе са неким чланом породице који има нека од обољења, која могу да доведу до тога да вирус грипа за њих буде фаталан. На тај начин не штите само себе, већ и своје најближе, своју околину", нагласила је Кисићева.

Кисић је објаснила да је Институт "Торлак" произвео за ову сезону вакцину идентичног састава, као онај што препоручује Светска здравствена организација.
"Наша вакцина се састоји из три соја вируса грипа. Ради се о високо ефикасној, безбедној и квалитетној вакцини. Знамо да вирус грипа сваке године значајан разлог оболевања и умирања широм света, поготово у зимском периоду. Тако да је битно заштитити се од овога вируса и зато се ова вакцина практично препоручује готово свима", рекла је Кисићева
Додала је да сама чињеница да је "Торлак", произвео ову сезонску вакцину против грипа још један значајан индикатор националне бриге за заштиту здравља становника Србије.

"Исто је битно напоменути да је управо ово најоптималнији период за вакцинацију, прва половина октобра, јер је потребно две до три недеље да се створи довољна количина заштитних антитела. За то позивам све грађане Србије, поготово оне које се налазе у некој од ризичних група, да се вакцинишу", нагласила је Кисићева за Танјуг.

Институт је до сада, како је рекла, произвео 70.000 доза вакцина, а држава је набавила још и додатне количине четворовалентне вакцине, више од 300.000 доза.
"Наш Институт је спреман да произведе и додатне количине, уколико буде заинтересованих, а верујемо да хоће, зато што и те како грађани Србије су показали колико су одговорни и колико брину у свом здрављу", рекла је она.
Кисић је навела да колико грађани брину о здрављу, показује и велика заинтересованост за превентивне прегледе.
"Један од најзначајнијих начина превенције респираторних инфекција је управо вакцинација. Тако да позивам их још једном да и овај пут покажу колико су одговорни према себи и свим здрављу", рекла је она.
Погледајте и:
Коментар