ЕКОНОМИЈА

Светска банка Црној Гори одобрила зајам од 80 милиона евра

Одбор извршних директора Групације Светске банке (СБ) одобрио је зајам од 80 милиона евра за помоћ Црној Гори у јачању фискалне одрживост и подстицању одрживог развоја, саопштено је из те светске финансијске групације.
Sputnik
Наводи се да први зајам за финансирање заснован на развојној политици за отпоран фискални и одрживи развој Црне Горе (ДПФ) има за циљ да подржи реформе које јачају њену фискалну одрживост кроз унапређене приходе, надзор потрошње, смањене фискалних ризика и омогућавање одрживог развоја кроз решавање деградације животне средине и изазова повезаних са тзв. климатским променама.
Шеф канцеларије СБ за Босну и Херцеговину и Црну Гору, Кристофер Шелдон, рекао је да та операција игра важну улогу у подршци напорима Црне Горе да изгради одрживију и отпорнију будућност.
„Фокусом на фискалну одрживост и одрживи развој, помажемо Црној Гори да оствари напредак у кључним реформама које ће бити од користи и за економију и за животну средину“, навео је Шелдон.
Како истичу, нови програм блиско је повезан са циљевима Црне Горе да приступи ЕУ, са њеним Програмом економских реформи до 2026. године и њеним преузетим климатским обавезама из Париског споразума из 2015. године. Програм директно подржава транзицију земље ка зеленијој економији, од које се очекује да ће отворити нова радна места, повећати конкурентност и побољшати животни стандард, наводи се у саопштењу, пренео је Танјуг.
Погледајте и:
Коментар