РЕГИОН

Познат број настрадалих у поплавама и клизиштима у БиХ

Тимови Републичке управе цивилне заштите Републике Српске стигли су у Доњу Јабланицу, где је у току и потрага за несталима. Због поплава и одрона саобраћај од Јабланице према Мостару још увек у прекиду. Према последњим информацијама, у поплавама је страдало 16 људи, a 10 се води као нестало.
Sputnik
На конференцији за новинаре Владе Херцеговачко-неретванског кантона објашњено је да су погрешно израчунали број жртава и да је на овом подручју укупно 13 погинулих.
Једна особа је пронађена мртва у Бутуревић Пољу у Коњицу, а преосталих 12 су пронађени у Доњој Јабланици, где је ситуација најкритичнија. Три особе су смртно страдале и у Фојници, стога је званично укупан број настрадалих у поплавама у БиХ до сада 16.
Укупно је 10 особа на подручју ХНК за којима се трага, од чега је њих четворо у Коњицу, а шесторо у Јабланици.
Дарко Јука, портпарол Владе ХНК, потврдио је да је трудница, која је јуче изгубила бебу, данас у стабилном здравственом стању.

На поплављеним подручјима у општини Фојница нема струје ни воде за пиће, село Дусине одсечено

На поплављеним подручјима у општини Фојница у Босни и Херцеговини нема електричне енергије, већина становника нема воду за пиће, а обустављен је и саобраћај на регионалном путу до села Дусине које у потпуности одсечено, саопштено је из општинског Кризног штаба.
На седници коју је Кризни штаб јутрос одржао речено је да за сада нема пријава о несталим особама, али да је материјална штета огромна.
Водостај река је у опадању, а екипа Цивилне заштите општине Фојница на терену настоји да евидентира штету и утврди шта је неопходно за даље деловање, наведено је у саопштењу на сајту општине Фојница.
Механизација је упућена на терен и радиће се на оспособљавању путне комуникације за село Дусина из оба правца.
Волонтери општинског Црвеног крста стално су на терену и настоје да обезбеде становништву све што је потребно, док Добровољно ватрогасно друштво доставља воду за пиће мештанима угрожених подручја.
С обзиром на то да се ситуација на подручју Фојнице у вези са поплавама стабилизује, Кризни штаб је закључио да постоје услови да сутра буду одржани локални избори на 15 бирачких места, док на три бирачка места - Гојевићи, Баковићи и Дусина нема услова за њихово одржавање, наводи се у саопштењу општинског Кризног штаба у Фојници.

Тимови за спасавање стигли у Доњу Јабланицу, наставља се потрага за несталима

Тимови Републичке управе цивилне заштите Републике Српске стигли су у Доњу Јабланицу, где је у току и потрага за несталима.
"Јуче смо, после поднева, учествовали заједно са колегама из Федералне управе у потрази за несталим лицима, међутим, веома велика количина камења и блата је затрпала те и тотално порушила те објекте, тако да је веома тешка ситуација“, каже Младен Кулић из Специализоване јединице за спасавање и за рушевина.
Према његовим речима, пет објеката је тотално порушено, јер се изнад тога места налази каменолом.
"По изјавама мештана, горе се направило неко језеро које је пукло и бујица је донела веома велике количине камења. Тимови су прво радили на рашишћавању са тешком механизацијом и багерима, након тога су сви спасиоци претраживали терен. Тако да веома је тешка ситуација, данас настављамо истим темпом", рекао је Кулић.
Наавео је да је неколико десетина спасилаца из других организација на терену.

На путу Коњиц-Јабланица успостављен саобраћај за путничка и теретна возила

Саобраћај на путу од Коњица према Јабланици после поплава у БиХ дозвољен је за путничка и теретна возила без приколице, као и теретна возила са приколицом која превозе хуманитарну помоћ, саопштио је данас Босанскохерцеговачки ауто-мото клуб (БИХАМК).
Осталим возилима са приколицом није дозвољен пролазак, преноси Клиx.ба.
На путевима који воде од Јабланице према Мостару и Блидињу и даље је обустављен саобраћај.
Синоћ је магистрални пут М-16.2 Јабланица-Прозор оспособљен за одвијање саобраћаја једном траком.
Алтернативни правци су Сарајево-Нови Травник-Ростово-Бугојно-Купрес-Томиславград-Посушје-Мостар или Сарајево-Фоча-Тјентиште-Гацко-Мостар.
На путу Коњиц-Борци-Руиште има воде и муља на коловозу, али, под отежаним условима, могу саобраћати путничка, комби и теренска возила.
У поплавама и одронима у Босни и Херцеговини страдало је, према званичним подацима, најмање 20 људи, од којих 17 на подручју Јабланице, а три на подручју Фојнице.
РЕГИОН
Ово је несрећа библијских размера! Сведочење старешине Храма Свете тројице у Мостару
Коментар