Специјална операција у Украјини

Јуриш из свих праваца: Руска војска открила детаље ослобађања стратешке тачке на југу Донбаса

Угљедар је ослобођен јер су руске снаге деловале непредвидиво и истовремено су јуришале из различитих праваца, изјавио је заменик команданта групе трупа „Исток“, генерал-потпуковник Роман Греков.
Sputnik
„То је био тврд орах. Током две године борби противник је изградио вишеешалонске линије одбране и положаје, како на прилазима граду, тако и у самим стамбеним насељима. Изграђене су подземне комуникације. Све је морало да се осваја борбама, јуришима. Али наше акције су биле непредвидиве, што је и осигурало успех“, рекао је Греков.
Како је истакао, у ослобађању града су учествовале јединице и војне формације Источног војног округа које су истовремено јуришале са различитих праваца.
Војник из специјалне јединице са кодним именом „Молоток“, који је учествовао у јуришу на град, рекао је да су утврђења украјинске војске била веома озбиљно припремљена. По његовим речима, у те сврхе је било употребљено све – од противтенковских мина до ровова и подземних пролаза.
Греков истиче да су изнад ослобођеног Угљедара први завијорили Застава победе и државна застава Руске Федерације.

„Угљедар је наш. Јединице су завршиле чишћење града, артиљерија наставља да гађа противника у повлачењу. Операција заузимања Угљедара је завршена. Данас стављамо тачку на то, подижући заставу Источног војног округа“, рекао је генерал.

Како је додао, свима који су учествовали у ослобађању града биће уручена државна признања.
Руска војска је ослободила Угљедар 3. октобра. Обнова града почеће након што се изврши деминирање. Раније је саопштено да је ослобођени Угљедар за Украјину имао стратешки значај због свог географског положаја јер се налази на узвишици и зато су се украјинске снаге трудиле да задрже контролу.
Специјална операција у Украјини
Због чега је Угљедар био стратешки важан за Украјинце
Погледајте још:
Коментар