ЕКОНОМИЈА

Представљен нови авион Ер Србије који носи боје и ознаке ЕКСПО 2027

На Аеродрому Никола Тесла данас је представљен нови авион компаније Ер Србија, Ербас А330-200 који носи боје и ознаке специјализоване изложбе ЕКСПО 2027, а први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће нови авион летети и у Кину и на Запад и носити поруку "Дођите у Београд, дођите да будемо сви заједно у центру света".
Sputnik
"То је нови, широко трупни А330 авион, који има 262 седишта и који ће нам користити за летове како до Њујорка, Чикага, али и до Тиџуана и Гванџоуа у Кини", истакао је Мали.
Навео је да је Ер Србија најбрже растућа авио компанија у региону и да ће до краја године добити још три нова авиона, тако да ће у њеној флоти бити 29 авиона.
Мали је подсетио да је 2012. и 2013. године ЈАТ Ервејс био предузеће са огромним проблемима, а да данас,12 година након тога, имамо нови авион у флоти Ер Србије.
Мали је нагласио да је Ер Србија од 2013. године, када се кренуло у њену реорганизацију, превезла више од 30 милиона путника, а да је само ове године до краја августа превезла три милиона путника.
Додао је да, по неким мишљењима, постоје три симбола суверености једне земље, а то су химна, застава и јака национална авиокомпанија.
"Србија данас има све то и зато је за мене успех Ер Србије управо успех наше земље", истакао је Мали.
Навео је да је Ер Србија почела да лети до Гванџоуа у Кини пре само неколико дана, а да ће до краја године увести линију и до Шангаја.
Министар је истакао да 2027. године, када ће бити одржан ЕКСПО, очекујемо више од три милиона посетилаца и да представимо нашу земљу на прави начин.
"Али, очекујемо да кроз програм Србија 2027, кроз даљи убрзан раст и развој наше Србије, кроз улагање у ауто-путеве, у брзе пруге, брзе саобраћајнице, школе, болнице, у нашу енергетику, повећамо плате, пензије, минималне зараде", навео је Мали.
Додао је и да је циљ подизање квалитета инфраструктуре у Србији и наставак убрзаног раста.
Мали је рекао да ће Експо помоћи да се остваре циљеви програма Србија 2027.
"Данас имамо јасно дефинисани циљ и стратегију раста и развоја коју мало ко има у Европи, а камоли овде у региону, а то је да 2027. са ЕКСПО, са оваквим растом, хоћемо да се додатно приближимо стандарду Европске уније. Хоћемо да наша деца виде јасну и сигурну будућност у својој земљи", рекао је Мали.
Директор компаније Ер Србија Јиржи Марек изјавио је да је, у сусрет предстојећем ЕКСПО 2027, та компаније желела да да допринос промоцији тог важног догађаја за Србију и цео регион и да је зато одлучила да трећи широкотрупни авион Ер Србије добије визуални идентитет те изложбе.
"Очекујемо да ће до краја 2024. године у нашу флоту стићи још један авион истог типа који ће бити брендиран на исти начин. Од Чикага и Њујорка на западу до Тјанђина и Гванџоа на истоку, авиони националне авиокампаније представљаће Србију и Експо 2027 пред глобалном публиком", нагласио је Марек.
Директор предузећа Експо 2027 Душан Боровчанин навео је да је све када је реч о ЕКСПО - историјско.
"Ја сматрам да је овај авион много више од само превозног средства, да он управо јесте симбол и на неки начин амбасадор који ће како буде прелазио границе тако носити и ширити поруку онога што ЕКСПО 2027 јесте. А то јесте да ће у Београду 2027. године доћи свет да разговара о будућности, да разговара о иновацијама, о решењима из области технологије, науке, економије, али и друштвеним решењима", рекао је Боровчанин, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Коментар