СВЕТ

Трамп одржао митинг на месту на коме је преживео атентат; На скупу говорио и Илон Маск

Бивши амерички председник и републикански председнички кандидат Доналд Трамп одржао је митинг у граду Батлеру у америчкој савезној држави Пенсилванији, на месту где је 13. јула преживео атентат.
Sputnik
Трамп је са митинга позвао присталице да му донесу победу на изборима.
"Пре дванаест недеља сви смо примили метак за Америку. Све што тражим је да сви изађу и гласају. Морамо победити", истакао је Трамп, преноси АП.
Стојећи иза непробојног заштитног стакла, он је свог атентатора назвао "злоћудним чудовиштем" и додао да његов наум није успео захваљујући "божјој вољи и милости".
Један од гостију на Трамповом митингу у Батлеру био је милијардер Илон Маск, извршни директор компаније Спејс Икс и Тесле и власник платформе Икс.
Маск се појавио за говорницом након што га је Трамп представио као "великог господина који је спасао слободу говора".
"Председник Трамп мора победити да би очувао наш Устав. Мора победити да би сачувао демократију у Америци", рекао је Маск који је подржао републиканског кандидата након покушаја убиства и активно финансира предизборне активности у неколико кључних америчких држава.
АП наводи да је Трампова кампања покушала да максимизира потенцијал скупа у Батлеру само 30 дана пред председничке изборе на којима ће се Трамп сучелити са потпредседницом САД и кандидаткињом демократа Камалом Харис.
Покушај убиства Трампа у јулу у Батлеру, када му је метак окрзнуо десно уво, указао је на озбиљне пропусте у његовом обезбеђењу и резултирао јачањем мера безбедности на његовим наредним предизборним митинзима.
На митингу у Батлеру видно су биле појачане безбедносне мере, а на околним крововима били су распоређени наоружани полицајци у камуфлажним униформама.
Трамп је на изборима пре четири године изгубио у Пенсилванији, кључној држави за председничке изборе у САД.
Коментар