СВЕТ

Вашингтон и Тел Авив на тешким мукама – на коцки је опстанак Израела /видео/

Западна олигархија која покушава да сачува глобалну диктатуру налази се у системском проблему и зато покреће низ тешких криза, међу којима су украјинска и криза на Блиском истоку. Последице ових криза говоре да је Запад у очајању јер исходи ратова не иду у његову корист, каже у емисији „Од четвртка до четвртка“, амбасадор Владимир Кршљанин.
Sputnik
Према његовим речима, рат на Блиском истоку покренут је управо зато што се Русија у Украјини налази пред победом. Зато тај рат и добија све нове и нове димензије, а последња је сукоб Израела са Ираном. Сукоб са Ираном за Израел значи рат за голи опстанак, каже Кршљанин.

Дилема за Израел и САД: како наставити рат

„Сада се одједном покреће рат у коме се само постојање Израела и читавог његовог становништва доводи у питање, доводи на ивицу нестанка, јер ако би се Иран заиста одлучио да покрене рат свим средствима, Израел би стварно нестао. Био би бачен у море. Иран није наиван и тешко се одлучује за тако нешто. Сада је било исувише провокација и морао је да одговори, а тај одговор, за разлику од оног претходног показао се много озбиљнији по последицама“, истиче он.
Због тога су и Вашингтон и Тел Авив на тешким мукама – наставили би рат, уништили би Иран, међутим, плаше се нежељених последица и вагају како да наставе рат. Запад све ове ратове води зато што му је то једини начин да одржи своју глобалну хегемонију – док ратови трају, он ће бити доминантан. Русија, пак, као и друге чланице БРИКС-а, воде ратове за мир: циљ је принудити Запад да ратови престану, додаје Кршљанин.
Међутим, питање је како некога принудити на мир, ако, на пример, Израел за непожељну особу на својој територији прогласи чак и генералног секретара Уједињених нација? Према Кршљаниновим речима, сваки потез Запада је непопуларан у свету; зато му је велики број држава и окренуо леђа.

Што рат више одмиче јединство Арапа је јаче

Ако Израел настави да води рат на начин на који га води, само ће допринети јачању арапског и исламског јединства. Али, оно што је, према Кршљаниновим речима, још важније јесте чињеница да су се најистакнутији и најутицајнији представници арапског света већ укључили или су на путу да се прикључе БРИКС-у.
„У већини арапског света, поготово међу земљама произвођачима нафте, били су тесно везани са САД или Великом Британијом. Све те земље су окренуле леђа Западу; оне су нашле другог, природног савезника. То су Русија и Кина. То је процес који није завршен. Проћи ће још године док БРИКС не буде могао да искористи све своје потенцијале у светској политици, али он је то већ почео да ради и очекујем да ће у том смислу самит у Казању донети неке битне одлуке после којих свет неће бити исти“, сматра Кршљанин.
Амерички циљ је највероватније да до председничких избора одржи статус кво, у којој не би требало да се догоди ништа што би могло да нашкоди победи кандидата Демократске странке. То не значи да се до новембра неће десити још много драматичних догађаја, тврди Кршљанин.
„То они покушавају све време, да то буде страшна драма, јер у тој драми они имају велики утицај и показују се као сила без које је немогуће постићи решење, али под условом да се та драма не заврши лоше по њих. Није им лако да процене колико ће бомби и ракета у ком правцу да пошаљу али, да ће их још слати, хоће“, закључује он.
Коментар