РУСИЈА

Лавров: Све док Запад тежи доминацији, идеали мира остаће на папиру

Идеали мира садржани у Повељи УН остаће на папиру све док Запад тежи доминацији, сматра руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Sputnik
„УН морају остати место за координацију интереса свих земаља. Залажемо се да све државе, укључујући САД, испуњавају своје обавезе на равноправној основи са другима и не прикривају правни нихилизам мантрама о својој изузетности. Наши кинески партнери могу сами за себе да одговоре, али ја мислим и знам: они деле овај приступ у главном – у схватању да су безбедност и развој недељиви и да ће, све док Запад буде тежио доминацији, идеали мира садржани у Повељи УН остати на папиру“, рекао је Лавров у интервјуу за „Њузвик“.
Како је приметио, са Русијом се солидарише огромна већина „која види како се међународно право некажњено крши у Појасу Газе и Либану, а пре тога на Косову, Ираку, Либији и многим другим местима“.
„Говоримо о јачању нових центара моћи и одлучивања на глобалном југу и истоку. Ови центри не теже хегемонији, већ схватају важност суверене равноправности и цивилизацијске разноликости и залажу се за узајамно корисну сарадњу и уважавање међусобних интереса“, нагласио је шеф руске дипломатије.
Према његовим речима, мултиполарност се манифестује у јачању утицаја регионалних асоцијација – ЕАЕС, ШОС, АСЕАН, Афричке уније и других.
„БРИКС је постао стандард мултилатералне дипломатије“, закључио је министар.
РУСИЈА
Лавров: Курс Запада против мултиполарног света ствара нове конфронтације
Погледајте и:
Коментар