Специјална операција у Украјини

Руска војска: Кијев спрема провокацију са хемијским оружјем у Украјини, умешане и САД

Украјина спрема провокацију у циљу оптуживања Русије за примену отровних материја током специјалне операције, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту руске војске генерал Игор Кирилов.
Sputnik
„Министарство одбране Русије има информације да Украјина спрема провокацију у циљу оптуживања Руске Федерације за примену отровних материја током СВО“, истакао је Кирилов на брифингу.
Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе умешане су у провокацију коју припрема Кијев, а о томе сведочи саопштење њиховог представника у Организацији за забрану хемијског оружја Никол Шампањ.
„У јулу 2024. године она је отворено изјавила да ‘САД намеравају да покрену питање позивања Русије на одговорност током Конференције држава учесница у новембру’. Крај цитата“, нагласио је Кирилов.
Начелник је констатовао да, у циљу успешне реализације својих планова, Кијев намерава да искористи одсуство руских представника у извршном одбору Организације за забрану хемијског оружја и ако успе, тражиће да представници Русије буду лишени позиција у техничком секретаријату.
„Још један доказ предстојећих провокација за које ће бити Русија бити оптужена за примену хемијског оружја су испоруке Украјини средстава за заштиту западне производње у количинама које су превелике за земљу која не поседује хемијског оружје“, казао је Кирилов.
Руске снаге су у августу откриле чињенице о скривеној примени Украјине хемијског оружја под маском димних граната, подвукао је Кирилов.
Начелник је још открио да су украјински научници спровели научни рад чији је циљ стварање једињења за отклањање последица примене токсичних супстанци.
Он је такође констатовао да Русија, иако је поднела све доказе Техничком секретаријату, није добила од Организације за забрану хемијског оружја смислен одговор на потврђене чињенице да је Кијев применио отровне материје.
Кирилов је оценио да ће Кијев предати „доказе“ о примени Русије отровних супстанци представницима Организације за забрану хемијског оружја у циљу састављања наводно „независног“ извештаја.
„Очекује се да ће материјали фабрикованих доказа бити искоришћени у оквиру 107. седнице Извршног одбора Организације за забрану хемијског оружја, која ће почети 8. октобра ове године, као и на Конференцији држава учесница Организације у новембру ове године“, објавио је Кирилов.
Према његовим речима, током специјалне операције забележено је више од 400 случајева у којима је Украјина употребила хемијска средства за сузбијање нереда и хемикалија, као што су хлоропикрин, цијановодонична киселина.
„Овакви инциденти су се дешавали на подручју града Доњецка, насеља Богдановка, Горловка, Кремена, Артјомовск, као и на красно-лиманском и богуславском правцу“, истакао је начелник.
РУСИЈА
Руска војска: САД преко Молдавије превозиле биоматеријал из Украјине
Погледајте и:
Коментар