Специјална операција у Украјини

Руски дипломата: НАТО „игре“ могу да доведу до катастрофе

„Игра“ НАТО-а би могла да измакне контроли и доведе до катастрофе, изјавила је у интервјуу Спутњику вршилац дужности руководиоца делегације Русије на преговорима у Бечу за питања војне безбедности и контроле над наоружањем Јулија Жданова.
Sputnik
„НАТО се, заправо, већ одавно бави припремом за потенцијални војни сукоб са Русијом“, истакла је Жданова.
Према њеним речима, „Алијанса је одобрила регионалне ‘одбрамбене’ планове“, формулисала конкретне задатке за све војне команде блока, а такође тестира логистичке руте за пребацивање војних снага и наоружања преко Атлантика до „источног крила“.
Поред тога, у току је континуирано увежбавање потенцијалних варијанти сукоба са Русијом, од Арктика до Црног мора.
„Такође, предузимају се веома провокативни кораци у украјинском правцу – домет испоручених ракета стално се повећава, наставља се реторика о могућем слању НАТО снага у Украјину (овде, узгред, поново предњачи Француска). Ова ‘игра’ може да се отме контроли и доведе до распламсавања сукоба са катастрофалним последицама“, истакла је дипломата.
Она је поручила да Русија јасно упозорава на то на међународним дипломатским платформама.
„Стиче се утисак да сигнал отежано долази до наших противника. У овим условима, корекције које ће бити унете у Основе државне политике у области нуклеарног обуздавања, могу се сматрати и одређеним сигналом непријатељским земљама“, оценила је Жданова.
Истовремено, она је нагласила да земље Глобалног југа испољавају велико интересовање за руски став поводом ситуације у зони специјалне операције.
Погледајте и:
Коментар