Подкаст

Канибализација у електроенергетском сектору | Енергија Спутњика

Док еколози и заговорници спречавања климатских промена заговарају постављање што више соларних панела и изградњу што више соларних фарми инвеститори у ове капацитете за приоизводњу електричне енергије суочавају се са финансијским проблемима у ситуацији када је производња већа од потражње.
Sputnik
Наиме, када у електроенергетском систему дође до дисбаланса понуде са тражњом цене произведене струје из овог вида обновљивих извора енергије власници су пред дилемом. Или да „гасе“ производњу или да струју продају по нижим ценма. То нижим заправо значи, у Европи, чесрто и по негативној цени – када произвођач плаћа некоме да преузме његову струју. Тако губе профит. И, отуд, канибализам.
Логично, намеће се питање зашто производе у време када не да не остварују профит већ су на губитку.
А одговор је крајње једноставан. Зато што не желе да изгубе загарантоване приходе. Јер, у Европској унији су се и даље задржале субвенције за производњу зелене струје. Реч је о фид-ин тарифама које су временом прерасле у аукцијску продају електричне енергије, а које инвеститорима гарантују пораст уложених средстава у изградњу капацитета за производњу.
Канибализација је највише изражена у производњи соларне енергије, јер је и највећа производња струје из ове гране ОИЕ највећа у време када је потрошња мања – дању и лети. Ноћу сунце не сија а зими је слабијег интензитета, тако да соларне електране производе мање количине електричне енергије.
Магистар Младен Апостоловић, стручњак за тржиште електричне енергије у „Енергији Спутњика“ објашњава да код производње струје из енергије ветра нема овако изражених проблема, јер ветар више дува зими, па ветроелектране веће количлине електричне енергије производе тада када је и потрошња већа.
Код нас, у Србији цене електричне енергије на берзи „Сепеx“ не падају у минус, јер таква опција није предвиђена законсоком регулативом. Али, у Европи то већ неколико година ствара велике проблеме.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Коментар