СВЕТ

„Односи две земље претворили су се у непобедиви савез“: Шта је Ким Џонг Ун поручио Путину

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун у честитки поводом рођендана председника Русије Владимира Путина саопштио је о свестраној и несебичној подршци и солидарности са праведним циљем руске армије и народа, преноси Централна телеграфска агенција (ЦТАК).
Sputnik
„Не сумњам да ћете, као и увек, апсолутно енергично, повести велику Русију јединственим путем победе и славе. Овом приликом Вас још једном уверавам у нашу свестрану и несебичну подршку и солидарност кад је у питању праведан циљ руске армије и народа“, истиче Ким Џонг Ун.
Он је додао да ће Пјонгјанг „увек бити уз Москву“.
Према његовим речима, односи две земље претворили су се у „непобедиви савез“ и „вечно“ стратешко партнерство.
Лидер Северне Кореје је такође нагласио да намерава да јача сарадњу Москве и Пјонгјанга.
Руски председник Владимир Путин прославио је 7. октобра 72. рођендан, а тим поводом бројни лидери упутили су му честитке.

Убрзаћемо кораке ка томе да постанемо војна и нуклеарна сила

Касније током дана, лидер Северне Кореје је у току посете Универзитету националне одбране, а говорећи о односима Северне и Јужне Кореје поручио да ће његова земља убрзати кораке ка томе да постане војна суперсила са нуклеарним оружјем и да неће искључити могућност да то оружје употреби уколико „непријатељ нападне“.
Ким је подвукао да „нема никакву намеру“ да нападне Јужну Кореју, као и да је тамошњи председник Јун Сук Јеол потпуно заокупљен својом „слепом вером у снагу свог господара (Вашингтона)“, пренео је „Ројтерс“.
„Сваки пут када сам износио наш став о употреби војне силе, јасно и доследно сам користио квалификацију 'ако'. Ако непријатељи покушају да употребе силу против наше земље, војска ће без оклевања употребити сву офанзивну моћ. То не искључује употребу нуклеарног оружја. Наши кораци ка томе да постанемо војна и нуклеарна суперсила ће се убрзати“, истакао је севернокорејски председник.
Он је истакао да је проблем у томе што друга страна наставља да „провоцира“ Северну Кореју.
Ким је позвао на праћење текуће ситуације око Северне Кореје, јер САД и њихове „марионете у Јужној Кореји“ теже да ојачају своје војне могућности што носи ризик нарушавања равнотеже снага на Корејском полуострву.
Северна Кореја деценијама спроводи програм нуклеарног оружја и верује се да има довољно фисионих материјала да направи десетине тог оружја, а Ким Џонг Ун је до сада извршио шест подземних тестова нуклеарне детонације.
Погледајте и:
Коментар