СРБИЈА

"Ми – снага народа": Репортери без граница су претходница ЕУ цензуре без граница

Посланичка група "Ми – снага народа" реаговала је на захтев Репортера без граница да забрани рад РТ Балкан у Србији, оцењујући да је ова организација "претходница ЕУ цензуре без граница".
Sputnik
"Недавно је још једна душебрижничка организација којима врли нови ЕУ свет све више обилује затражила забрану српско-руског медија РТ Балкан. Реч је о Репортерима без граница, организацији која је, између осталог, са одобравањем коментарисала злочиначко НАТО бомбардовање РТС-а 1999. године и убиство 16 људи", навели су из ове посланичке rрупе.
Репортери без граница свој захтев су, како су рекли из "Ми – снага народа", заправо упутили Европској комисији, у очекивању да она од Србије приликом приступног процеса захтева "исте стандарде цензуре, ограничавања јавне речи па и самоцензуре који се са све већом, орвеловском ефикасношћу примењују у ЕУ, где су руски медији забрањени".
Осим што, како кажу, заслужује осуду свих којима је истински стало до слободе медија, захтев Репортера без граница требало би целом српском друштву да послужи као важно подсећање али и упозорење "шта нас све чека на том, вечно неодређеном, крају пута ЕУ интеграција".
То су, наводе они, брутална цензура, дисквалификација и денунцијација неистомишљеника и гажење слободе мисли и савести.
"Односно, имајући у виду растућу паралелну милитаризацију некадашњег 'најуспешнијег мировног пројекта у историји', можда је најприкладнији језик чувене Орвелове дистопије '1984': 'Ако желите слику (ЕУ) будућности, замислите чизму која гази људско лице – заувек'", наводи се у саопштењу посланичке групе "Ми – снага народа".
СРБИЈА
Нека им је на част: Промовише ли Удружење новинара Србије прогон руских медија
Погледајте и:
Коментар