РЕГИОН

Парламент БиХ остаје блокиран, Бошњачки посланици се ни данас нису појавили

Парламент Босне и Херцеговине остаје блокиран до даљег јер се бошњачки посланици у Дому народа ни данас нису појавили на седници тог тела па није било кворума за одлучивање.
Sputnik
Председвајућем Дома народа Драгану Човићу (ХДЗ БиХ) преостало је само да констатује да се нису стекли услови за наставак редовне седнице прекинуте још у марту.
До прекида рада парламента је тада дошло јер Бошњаци не желе да дозволе расправу о новом закону о Уставном суду БиХ.
Реч је о закону који је предложио српски посланик Желимир Нешковић на основу захтева Републике Српске да се државни Уставни суд организује на нови начин, односно да се из њега избаце стране судије, а за доношење одлука уведе етнички кључ.
Бошњачки посланици су због тога негодовали уз оцену да је то отворени напад на уставни поредак земље.
„Доћи ћемо на било коју седницу Дома народа која се закаже, редовну или хитну, ако се са дневног реда скине неуставни предлог закона о Уставном суду. Ми тражимо да се тај предлог закона повуче с дневног реда“, казао је у уторак Кемал Адемовић, председавајући посланичког клуба Бошњака.
Посланици из посланичког клуба Хрвата раније су упозорили да је неодговорно блокирати рад Дома народа. Предложили су да се седница настави, а најавили су да ће свакако гласати против Нешковићевог предлога па је неоправдан страх од саме расправе о спорном закону.
"Важно је да дође до наставка те редовне седнице како бисмо се могли бавити послом који би нас могао довести до Европске уније", рекла је раније хрватска посланица Марина Пендеш, пренео је Танјуг писање Хине.
Погледајте и:
Коментар