ЕКОНОМИЈА

Пуштен у рад гасовод Пале-Јахорина, гас ће ићи и до Бањалуке и Требиња /фото/

Гасовод Пале-Јахорина, пројекат вредан 15 милиона марака који је финансиран средствима Владе Републике Српске, пуштен је у рад, чиме је завршена гасификација комплетне планине. Гасовод је пустио у рад председник Српске Милорад Додик симболичним паљењем пламена.
Sputnik
“Одавде крећемо даље, одредили смо два стратешка правца – према Бањалуци и према Требињу, које ћемо радити упоредо”, рекао је председник Српске.
Он је прецизирао да ће гасовод према Требињу радити "Сарајево-гас", а од Бијељине према Бањалуци "Гас РЕС", и истакао да су обе компаније у власништву Републике Српске.
“Сада се види колико је важно било да откупимо акције `Сарајево-гаса` од приватника који су заробили ово овде и нису дозвољавали да се ради, чим смо вратили државно власништво, уз подршку Владе добили смо ово“, навео је Додик.
Он се захвалио свима који су учествовали у реализацији данас завршеног пројекта – инвеститорима, Влади Српске и извођачима.
Укупна мрежа је дужине 27 километара, од чега је 11 километара примарног дистрибутивног гасовода, а 16 километара секундарне мреже на подручју са потрошачима.
„Имамо најповољнију цену електричне енергије и имаћемо најповољнију цену гаса. У Источној Илиџи смо отворили овакав један пројекат, да се направи прстен и омогући гасификација овог дела“, поручио је премијер Српске Радован Вишковић.
Он је подсетио да Република Српска, а и БиХ имају привилегију да захваљујући доброј сарадњи председника Милорада Додика и председника Руске Федерације Владимира Путина плаћају ниску цену гаса, те указао да је то посебно било изражено за време пандемије вируса корона, када је цена гаса на светским берзама достигла свој максимум.
„Значи као да није било ни короне, као да није било ни свих ових санкција. Приликом боравка у Руској Федерацији разговарало се на тему продужења уговора. Председник Додик рекао је да ће бити са председником Путином до краја месеца. Обећање постоји од Гаспрома да ћемо остати на истим условима, на истој цени“, рекао је Вишковић.
Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је да ће гасовод бити подстицај и показатељ свима у БиХ да се овакав пројект може остварити за добробит људи и природе.
„Радујем се и гледам на ово као симбол огња, као да је Прометеј донео огањ, а тамо где огањ, тамо има и огњишта и живота и рада, тамо има посла“, рекао је Калабухов.
Свечаном завршетку радова и пуштању гасовода на Јахорини присуствовао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, генерални директор предузећа "Сарајево-гас" Источно Сарајево Недељко Елек, заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац.
Присутни су били и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина Сарајевско-романијске регије, као и представници јавног и политичког живота ове регије и Републике Српске, преноси РТРС.
Погледајте и:
Коментар