РУСИЈА

Руски дипломата: У нападу украјинске војске на Курску област учествује много плаћеника

У нападу Оружаних снага Украјине у Курској области учествује много страних плаћеника, изјавила је за Спутњик вршилац дужности шефа руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Јулија Жданова.
Sputnik
„То се лако потврђује ‘дигиталним трагом’ који они безобзирно остављају на западним друштвеним мрежама. На пример, амерички милитанти групе Forward Observation Group демонстративно су на интернет поставили фотографију са циничним натписом ‘Момци у Курску’, на којој позирају испред оклопног возила у саставу Оружаних снага Украјина“, рекла је Жданова.
Она је навела да цивили из Курске области дају доказе надлежним службама о агресивном понашању плаћеника који су говорили грузијски, пољски и енглески.
„Ова дејства су очигледно у супротности са изјавама западних држава о њиховој неумешаности у напад украјинских неонациста на нашу земљу“, објаснила је дипломата.
Према њеним речима, с обзиром да су „непријатељи Русије објективно усмерени на повећање интензитета борбених дејстава током сукоба у Украјини, редови Међународне легије одбране Украјине редовно се попуњавају“. Позивајући се на званичне податке руског ФСБ-а, Жданова је подсетила да је број учесника легије сада достигао 18 хиљада бораца из 85 земаља. Највећи број милитаната је из Пољске, Француске и Грузије. Русија прати и прилив плаћеника који подржавају украјинске оружане снаге из Латинске Америке.
Она је додала да руски надлежни органи састављају спискове страних плаћеника у Украјини, које чека незавидна судбина.

О преговорима

Говорећи о мирном решавању сукоба у Украјини, дипломата је навела да западне делегације у Бечу све ређе званично позивају на мир у Украјини.
Према њеним речима, „напротив, Англосаксонци и чланице ЕУ користе сваку прилику да говоре о наставку војне подршке кијевском режиму, док Британци готово хвале терористичке нападе беспилотних летелица украјинских оружаних снага на руску територију“, чиме заправо потврђују „чврст правац конгломерата НАТО-ЕУ ка ескалацији сукоба“.
Када је у питању „план победе“ Зеленског, Жданова сматра да он представља ултиматум и у њему нема ништа од политичко-дипломатског решења.
Дипломата је подсетила да је план Зеленског изграђен око три кључна елемента: даљег приближавања Кијева и НАТО-а, наставка војног „пумпања“ марионетског режима и јачања санкција Русији.
„У суштини, то је ултиматум који не предвиђа учешће Русије у преговарачком процесу и, као последица тога, нема ничег заједничког са политичко-дипломатским решењем“, истакла је она.
Како је навела, по кулоарима форума ОЕБС-а о безбедности, тема мира у Украјини разматра се искључиво преко „формуле Зеленског“ и покушаја да се Русији „продају“ лепо запаковани резултати састанка у „биргенштокском формату“.
Она је прецизирала да у својим контактима руска делегација јасно бележи да Москва ни под којим условима не намерава да се придружи форумима сличним оном у Биргенштоку и „другом мировном самиту“.
„Сваки разговор о миру мора бити адекватан ситуацији на терену и постојећим геополитичким реалностима и заснован на мирној опцији изнесеној у предлозима председника Русије Владимира Путина од 14. јуна ове године“, закључила је Жданова.
Конференција о Украјини у швајцарском Биргенштоку одржана је 15-16. јуна. У Кремљу су изјавили да је тражење опција за решавање ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије апсолутно нелогично и узалудно. Заједничка изјава усвојена после конференције позива да се Кијеву врати контрола над Запорошком нуклеарном електраном, а такође се позива на слободну пловидбу Црним и Азовским морем, размену и ослобађање свих ратних заробљеника. У документу се говори и о потреби дијалога свих страна како би се сукоб окончао.
Председник Русије Владимир Путин изнео је 14. јуна нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, који предвиђају признавање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као делова Русије, утврђивање несврстаног и безнуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција. Украјинска страна је ову иницијативу одбила.
РУСИЈА
„Не преостаје нам ништа друго...“: Лавров упутио озбиљно упозорење Западу
Погледајте и:
Коментар