СРБИЈА

Лидер Српске демократије поново ухапшен у Косовској Митровици, одређен му притвор

Лидер Српске демократије Александар Арсенијевић поново је ухапшен у северном делу Косовске Митровице и одређена му је мера притвора до 48 сати, након што је дувањем у пиштаљку изразио незадовољство због присуства нелегитимно изабраног градоначелника Ердена Атића, саопштила је Српска демократија.
Sputnik
Истиче се да су привремене приштинске институције тиме направиле још један корак ка ескалацији на северу Косова и Метохије.
У саопштењу се наводи да се на свим јавним снимцима Српске демократије види да њени чланови само протестују, изражавајући незадовољство незаконитим и нелегитимним одлукама представника привремених приштинских институција и ништа више од тога.
Указује се да је хапшењем и притвором Арсенијевића прекршено право на протест гарантовано уставом привремених приштинских институција, где се јасно наводи да „свако лице има право да организује окупљања, протест и демонстрације, као и право да у истима учествује“.
Додаје се да Српска демократија то сматра гушењем свог политичког деловања и, самим тим, вршењем притиска на све Србе да ће бити муњевито ухапшени ако се успротиве дискриминаторској политици Приштине.
Српска демократија захтева од међународне заједнице да хитно и неодложно реагује поводом најновијег сузбијања права на слободу говора, изражавања и протест.
Арсенијевић је и прошле среде био ухапшен због дувања у пиштаљку у близини једног објекта чији је власник Албанац, у време када се на шеталишту појавио градоначелник северног дела Косовске Митровице Ерден Атић. Лидер Српске демократије био је ухапшен и почетком августа.
Погледајте и:
Коментар