Специјална операција у Украјини

Орбан: ЕУ треба да промени стратегију о Украјини, ако жели победу Кијева

Европска унија треба да промени стратегију о Украјини ако не жели да Кијев претрпи пораз у сукобу, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан, говорећи у Европском парламенту.
Sputnik
„Европска унија води погрешну политику у вези са овим ратом (у Украјини). Ако желимо да победимо, морамо да променимо ову неуспешну стратегију. Ако наставимо овим путем, изгубићемо. И ако не желимо да Украјина претрпи пораз, морамо да променимо стратегију“, истакао је Орбан.
Мађарски премијер позвао је ЕУ да се заложи за решавање сукоба.
„Ако то не учинимо, дубље ћемо се залгибити у рат, а ситуација ће постати још очајнија, погинуће још већи број људи. Стотине хиљада људи гине док ми овде водимо дијалог“, рекао је премијер.
Говорећи о европском енергетском систему, Орбан је рекао да је због одустајања од руских енергената производња у енергетски интензивним индустријама ЕУ опала за 10-15 одсто.
Мађарски премијер је рекао да се треба одрећи илузија да ће „зелена транзиција понудити решење за овај проблем“. Удео фосилних горива, „према свим истраживањима, неће се значајно променити до 2030. године“, оценио је он.
Орбан је раније изјавио да Украјина не може на бојном пољу победити Русију. Мађарски политичар такође је навео да ће све европске земље ускоро заложити за мирно решавање сукоба у Украјини.
Руске власти су више пута изјављивале да пумпање Украјине оружјем неће умањити одлучност Русије и неће променити ток специјалне војне операције.
Специјална операција у Украјини
Мађарски премијер најавио „значајан“ догађај за решавање кризе у Украјини
Погледајте и:
Коментар