РУСИЈА

Песков демантовао информације да су Путин и Трамп седам пута разговарали од 2021. године

Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је информације да је председник Русије Владимир Путин разговарао телефоном са Доналдом Трампом седам пута након истека Трамповог мандата на месту председника САД у јануару 2021. године.
Sputnik
„Не, то није тачно“, рекао је Песков, коментаришући тврдње изнете у новој књизи „Рат“ ветерана америчког новинарства и новинара „Вашингтон поста“ Боба Вудворда, која ће у САД почети да се продаје 15. октобра.
Вудворд је написао да су Трамп и Путин могли да разговарају и до седам пута након истека мандата 45. председника Сједињених Америчких Држава. Међутим, директор комуникација Трамповог предизборног штаба Стивен Чен такође је демантовао ове податке.
„Ниједна од ових лажних прича Боба Вудворда није истинита“, рекао је Чен у писаној изјави.
Слично је рекао и саветник бившег шефа Беле куће Џејсон Милер.
„Нисам чуо да (Путин и Трамп) разговарају. Не бих потврдио (такве наводе)“, нагласио је Милер.
Директор америчке националне обавештајне службе Аврил Хејнс је, према Вудвордовим наводима, одбила да разјасни да ли је таквих позива било или не.
Бела кућа је касније признала да нема потврду ни за један од седам телефонских разговора који се приписују Трампу и Путину, али да сама тема изазива забринутост актуелне америчке администрације.

О увредама на рачун Путина

Песков је додао и да је увредљиви језик америчких власти упућених председнику Русије постао саставни део америчке политичке културе, што је за жаљење.

Он је подсетио да се Путин „никада није спуштао до употребе увредљиве реторике против било кога, чак ни против лидера непријатељских држава“.

Раније је кандидат за председника САД из Демократске партије Камала Харис критиковала је свог републиканског ривала Доналда Трампа због података изнетих у Вудвордовој књизи и такође увредила руског председника. Критикујући Трампа због наводног контакта са Путином, Харисова је руског председника назвала „диктатором-убицом“.
Погледајте и:
Коментар