ЕКОНОМИЈА

Србија и Русија почеле рад на проширењу подземног складишта гаса у Банатском Двору

Србија и Русија су почеле рад на проширењу подземног складишта гаса у Банатском Двору, рекао је за Спутњик генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић.
Sputnik

„Постигли смо договор када је реч о Банатском Двору. Договорили смо се да купујемо руску опрему, са руским технологијама ћемо радити на његовом проширењу… То је веома добра вест и за српске потрошаче и за произвођаче опреме у Русији“, рекао је Бајатовић, додајући да су уговори о опреми потписани у уторак.

Како је раније саопштено, Србија и Русија планирају проширење подземног складишта гаса до 750 милиона кубних метара, као и чување гаса у Честерегу на северу Србије.
Бајатовић је у децембру у интервјуу Спутњику рекао да ће проширење подземног складишта у Банатском Двору и чување гаса у Честерегу омогућити складиштење 2,5-3 милиона кубних метара гаса.

За зиму Србији потребне веће количине гаса

Бајатовић је за данас најавио сусрет с генералним директором „Гаспрома“ Алексејем Милером на маргинама Међународног форума о гасу у Санкт Петербургу током којег ће размотрити испоруке додатних количина гаса Србији.
„За зиму су нам потребне додатне количине гаса, немамо га довољно. Најважнија тема је поуздано снабдевање српског тржишта гасом… Не могу тачно да кажем о којим додатним количинама је реч, али мислим ће испоруке у време грејне сезоне достизати 400 милиона кубних метара, можда чак и више“, рекао је Бајатовић.
Према његовим речима, цена испорука представља комерцијално питање, а продужење текућег уговора о испорукама гаса највероватније ће се разматрати у првом кварталу наредне године.
Према Бајатовићевим подацима, Русија је 2023. године испоручила Србији 2,68 милијарди кубних метара гаса, а ове године обим испорука треба да премаши три милијарде.
Директор „Србијагаса“ је раније говорио о томе да би, у складу с договором са „Гаспромом“, обим испорука требало да се повећа зими са шест милиона кубних метара на 11 милиона.
Цена гаса је 300 долара за хиљаду кубних метара.
ЕКОНОМИЈА
Министар рударства и енергетике: Складишта гаса у Србији и Мађарској добро напуњена
Погледајте и:
Коментар