СВЕТ

Шта све треба да знају држављани Србије у Израелу: Савети почасног конзула Николића /видео/

Држављани Србије заинтересовани да напусте Израел могу то учинити уз помоћ две израелске авиокомпаније које лете за Београд, као и преко копнених прелаза према Египту и Јордану који функционишу, каже за Спутњик почасни конзул наше земље у Израелу Александар Николић.
Sputnik
Према евиденцији, како каже Николић, у Израелу се налази око 2500 држављана Србије, углавном укорењених у тамошње друштво и са двојним држављанством, али и известан број нерезидената.
„Говоримо о две категорије тих наших држављана, прва је доктори, докторанти и постдокторанти на овдашњим међународно реномираним академским и високотехнолошким научним установама као што су Вајцманов институт у Реховоту и Универзитет Бен Гурион у Бер Шеви. Друга група су наши експерти у области спорта, тренери и сами спортисти у више спортских грана, углавном рукомет, одбојка и фудбал“, објаснио је конзул у директном укључењу у емисију Свет са Спутњиком.
После таласа иранског ракетирања Израела, Николић истиче да је конзулат у интензивној вези са нашим држављанима и да нема информацију да је било ко од њих био у некој неприлици, а посебно истиче да је поносан високим степеном њихове прибраности, дисциплине и одусуства било какве панике - у пуној мери су пратили наредбе и упутства овдашње команде позадине.
„У тренутном стању, упркос свему, главни израелски међународни аеродром Бен Гурион у Тел Авиву оперише, додуше само са 14 преосталих страних авио компанија, али за нас је најважнија сервисна информација да две израелске авиокомпаније Аркиа и Сун д’Ор које оперишу за наш Аеродром „Никола Тесла“, настављају да лете. Наравно, потребно је ажурирати време лета јер има доста промена имајући у виду да је немали број Израелаца сада затечен углавном у Атини и Ларнаки ради повратка назад, управо због отказивања великог броја летова страних авио компанија. Функционишу и међународни друмски гранични прелази како према Египту тако и према Јордану, а треба обратити пажњу на радно време тих терминала. Они који су заинтересовани већ данас могу да напусте земљу“, поручује Николић.
Последња збивања, како наводи, додатно су нагласила потребу поштовања мера изласка из заштитних соба и склоништа - ако је досад било двољно сачекати два минута после звука детонације, а касније неких десет минута од сирене, након четири циклуса балистичких пројектила из Ирана била је неопходна експлицитна дозвола за одлазак из склоништа која је стизала путем разних апликација.
„Кад говоримо о нашим држављанима, све наше молитве уперене су према Алону Охелу који је и наш држављанин, а један је од преосталих 100 киднапованих талаца у појасу Газе“, додаје Николић.
На питање шта је, по оцени израелских експерата, потребно за смиривање ситуације, конзул објашњава да су погледи у Израелу подељени, баш као што су биле и комеморације поводом годишњице почетка рата 7. октобра: с једне стране је одржана институционална комеморација без присуства грађана, унапред снимљена, а с друге стране она коју је иницирало и организовало удружење породица киднапованих у појасу Газе.
Према речима Николића, за либералну компоненту најважнији је повратак кућама 70.000 интерно расељених особа али пре свега ослобађање преосталих 100 талаца, док у национално-религиозној компоненти друштва преваже став да само појачани војни напори могу да доведу до резултата и разрешења целе ове констелације.
„Ово друштво је дубоко, а у неким сегентима непремостиво подељено“, закључује конзул.
СВЕТ
Амбасадор Србије у Либану: Припремамо наше држављане за евакуацију, а нашим војницима није лако
Погледајте и:
Коментар