ДРУШТВО

Стиже „олуја века“: Становници Флориде масовно напуштају домове /видео/

Становници Флориде масовно напуштају домове у страху од урагана Милтон који ће се, како се прогнозира, појачавати током дана због чега ће неколико градова у САД бити у опасности од торнада.
Sputnik
Више од три милиона људи у централној и јужној Флориди тренутно је под повећаним ризиком од јаких олуја са грмљавином, укључујући градове Форт Мајерс, Сарасоту и Мелбурн, саопштио је Национални центар за урагане.
Ураган Хелена изазвао је више од 30 торнада на југоистоку САД, али претња од торнада услед урагана Милтон вероватно ће бити ограничена на Флориду, наводи Си-Ен-Ен.
Ураган Милтон, који је достигао пету категорију јачине, креће се ка области Мексичког залива на Флориди, где је више од милион људи већ позвано на евакуацију. Амерички медији назвали су га „олујом века“.
„Милтон би могао да буде један од најразорнијих урагана на подручју западне и централне Флориде“, упозорио је Национални центар за урагане.
У јавним склоништима на Флориди налази се око 30.000 људи евакуисаних, а гувернер Флориде Рон де Сантис је поручио данас поподне да има довољно простора за још њих.
"За сада имамо више од 30.000 појединаца у склоништима, али имамо простора за више од 200.000 људи", рекао је Де Сантис током брифинга у Лејк Ситију, преносе амерички медији.
Гувернер је навео да је након наређења о евакуацији отворено скоро 150 државних и локалних склоништа у округу Милтон и бар по једно склониште у сваком округу на Флориди, истичући да су склоништа отворена и за кућне љубимце.
У међувремену се огласила градоначелница града Нипола Тереза Хеитмани и упозорила да ће се приобаље наћи на удару великих таласа.
"Када стигну велики таласи и висока плима, знамо да ћемо бити на удару озбиљне олује", рекла је Хеитманова и изразила забринутост због јаких ветрова који ће, према најавама надлежних служби, трајати током ноћи.
Најразорнији ветрови урагана Милтон су још сатима удаљени од обале Флориде, али јаки ветрови и обилне кише већ су се обрушили на ову америчку савезну државу.
Погледајте и:
Коментар