СРБИЈА

Вучић на самиту у Дубровнику: Србија неће увести санкције Русији, ми водимо своју политику

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће увести санкције Русији јер наставља да води независну и суверену политику.
Sputnik
Вучић је на питање хрватских новинара на самиту Украјина-Југоисточна Европа који се одржава у Дубровнику потврдио сазнање Спутњика да су на овом скупу усвојене измене у тексту декларације, на предлог Србије, и да су санкције избачене.
"Морам да вас разочарам да је тај члан промењен, то је оно што смо успели да изменимо. Подржавамо територијални интегритет Украјине, али ћемо остати без увођења санкција Русији", рекао је Вучић.
Он је рекао да Србија поштује своју политику и да ће тако наставити, а то је политика независности и суверености.
Додао је да о тачки која се тиче такозване деокупације Крима, Србија тражила да се истакне територијални интегритет Украјине, који, у складу са повељом УН Србија подржава, јер, како каже, Србија не сматра да су било каква ратна решења најбоља решења.
"Тако да је то уважено и прихваћени су предлози Републике Србије", закључио је Вучић.
Вучић је указао на неопходност поштовања Повеље УН и на држање до тог принципа, али не само, како је истакао, када некоме одговара да тај принцип поштује, а када му не одговара да се удаље од њега као што то раде када је у питању Србија.
„Наравно, не мислимо овде сви исто по свим питањима, али оно што је важно то је да смо разговарали о принципу поштовања територијалног интегритета Украјине. Ја сам указао на неопходност поштовања Повеље УН и на држање до тог принципа, не када некоме одговара да тај принцип поштује, а када му не одговара да се брже, боље удаљи од тог принципа“, рекао је Вучић новинарима.
Навео је да је случај Србије најбољи пример за то јер и даље имамо на својој страни и Повељу УН и Резолуцију 1244, али многи не желе тога да се држе.
Вучић је рекао да је важно је да су на самиту исказивали жељу да се успостави мир.
„И ја сам рекао да је моје мишљење нешто другачије од већине других, да сматрам да је мир неопходно постићи, да не постоји компромис који је лош. И то је то. Мислим да је важно и добро да смо разговарали о европској будућности свих наших земаља. Захвалан Хрватској на гостопримству, на домаћинству“, казао је Вучић.

„Важно да отворимо искрен дијалог са Хрватском“

Вучић је рекао да је премијер Пленковић говорио о агресији из 1991. и да му је одговорио да Србија потпуно види ствари другачије у односу на Хрватску.
„Али ћу бити сасвим отворен, пре свега, због српских новинара овде. За нас је важно да отворимо искрени дијалог са Хрватском и, без обзира на многе од нас који због својих, можда и личних разлога, не могу увек и потпуно благонаклоно да гледају на такво поправљање односа, важно је да те односе поправљамо“, рекао је Вучић.
Поручио је да је важно да их градимо на другачији начин и да отворимо дијалог, као и разговоре по свим битним питањима.
„И људи из Србије који у томе буду учествовали са својим хрватским колегама у потпуности ће имати и имају подршку“, истакао је Вучић.

Полемика са хрватским новинаром: Имамо само српску столицу и за другу нисмо заинтересовани

Вучић изјавио је да Србија не седи на две столице, већ да седи само на једној, како је казао, српској столици.
„Ми имамо само једну, своју столицу и чврсто се држимо те српске столице. За другу столицу нисмо ни најмање заинтересовани", рекао је Вучић, одговарајући на питање хрватског новинара до када Србија „планира да седи на две столице“.
Вучић је навео да очекује и сматра важним да Србија има успостављен отворен дијалог о темама везаним за будућност у односима Србије и Хрватске, али и да нема никакав проблем да разговара и о свим темама из прошлости.
„Ми ћемо да водимо своју политику, а ви водите своју. А то колико столица ми имамо, ми вас не питамо колико столица ви имате“, рекао је Вучић.
На питање новинара да ли му је неко из региона честитао на кредитном рејтингу и успеху Србије на економском плану, Вучић је приметио да ће то учинити други пут.
„Ево сад су ми ваше хрватске колеге хтеле да честитају, али ја сам их предухитрио. Честитаће други пут“, рекао је Вучић.
СРБИЈА
„Лажови су за столом“: Вучић оштро одговорио Пленковићу на самиту у Дубровнику
Погледајте и:
Коментар