СВЕТ

Због Бајдена одложен састанак о Украјини у Рамштајну

Састанак у формату Рамштајн на нивоу лидера земаља, који је требало да се одржи у Немачкој 12. октобра, одложен је због измењених планова председника САД Џозефа Бајдена, пишу немачки медији, позивајући се на представника Пентагона.
Sputnik
Нови датум састанка за сада није познат.
Портпарол Стејт департмента Метју Милер касније је саопштио да ни амерички државни секретар Ентони Блинкен такође неће ићи ни у Немачку ни у Анголу.
Раније је Бајден одлучио да одложи једно од својих последњих путовања на месту шефа државе у Немачку и Анголу због урагана Милтон. Како је раније саопштено, Бајден је требало да посети војну базу Рамштајн у Немачкој, где је планиран самит контакт-групе о пружању војне помоћи Украјини. Амерички председник је рекао да и даље намерава да посети Немачку и Анголу други пут.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представљају „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Украјини ће у Немачкој бити понуђени конкретни кораци за чланство у НАТО-у
Погледајте и:
Коментар