Специјална операција у Украјини

Злочини не застаревају: Објављен извештај са сведочењима о зверствима кијевског режима

Међународни јавни трибунал за злочине украјинских неонациста објавио је извештај „Злочини кијевског неонацистичког режима у Курској области“ у ком први пут представља сведочења педесет пет жртава и сведока која је прикупио.
Sputnik
У извештају (на руском и енглеском), објављеном и на сајту Амбасаде РФ у Београду, предочена су директна лична сведочења жртава украјинских ратних злочина. Оружане снаге Украјине су, према извештају, убијале цивиле, укључујући жене, деце и старе како у њиховим домовима, тако и током покушаја евакуације у цивилним возилима уз пуно разумевање невојног статуса жртава, некада и гледајући их равно у очи.
Сведочења жртава представљају директне оптужбе на рачун украјинског неонацистичког режима, који је уз подршку Запада систематски и циљано убијао руске цивиле из малокалибарског оружја, дроновима, гранатирањем цивилних стамбених објеката из артиљерије и вишецевних ракетних система.
Становништво које је покушало да побегне пред нападима Оружаних снага Украјине било је изложено ужасним призорима, истиче се у извештају.
Становница села Куриловка испричала је, на пример, да је у уништеним цивилним аутомобилима видела угљенисана људска тела, као и тела жртава без удова и главе.
Друга становница је сведочила како су Оружане снаге Украјине убијале цивиле у њеном селу док су људи покушавали да побегну у својим аутомобилима. Према њеним речима, нико од цивила који су покушали да побегну из села није преживео, а припадници украјинске војске нису обраћали пажњу да ли пуцају у старе, децу.
Такође, у документу се наводи да су Оружане снаге Украјине уништавале руске цивилне објекте, клинике, болнице, православне цркве.
Тако је украјинска војска уништила возило хитне помоћи која је требало да превезе једну становницу и њену стару мајку. Том приликом, медицински техничар и возач хитне помоћи су убијени, а возило уништено, наводи се у сведочењу.
Двојица становника из села Бољшое Солдатско и Куриловка изнели су своја сведочења о гранатирању Оружаних снага Украјине болница у њиховим местима.
Овакви злочини неонацистичког кијевског режима представљају масовне ратне злочине и грубо кршење Женевске конвенције и Допунских протокола.
У њима су забележене обавезе страна у вези са обавезном заштитом цивила и директно је наведено да се „увек и свуда забрањују напади на живот и физички интегритет, посебно, сви видови убиства“.
Према међународном хуманитарном праву, жене и деца такође морају бити посебно заштићени. Такође, забрањује се „одобравање мера које могу да причине физичку бол или доведу до убиства“ цивилног становништва.

Сведочења жртава изнета у извештају доказују да је кијевски неонацистички режим систематски грубо кршио Женевску конвенцију и масовно извршавао ратне злочине, који према међународним законима не застаревају, подсећа се у извештају.

Међународни јавни трибунал за злочине украјинских неонациста основан је 1. марта 2022. године током међународне конференције у Јавној комори Русије, на иницијативу руских и страних правника и новинара. Тренутно он укључује представнике цивилног друштва више од 30 земаља (САД, Канада, Немачка, Француска, Шпанија, Пољска, Индија, Аргентина, Србија, Израел и др.). Главни задатак је прикупљање доказа о злочинима кијевског режима и представљање информација на руским и међународним платформама.
Поменута изложба доступна је преко линка.
Погледајте и:
Коментар