РУСИЈА

Лавров у Лаосу: Планирано учешће на Источноазијском самиту /видео/

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је у Лаос, где ће 11. октобра учествовати на Источноазијском самиту (ЕАС), саопштио је руски спољнополитички ресор.
Sputnik
Према наводима МИП-а, самит ће бити посвећен питањима регионалног развоја, са фокусом на јачање сарадње, а планиране су и дискусије о безбедносним изазовима са којима се суочава регион источне Азије.
„Русија се доследно залаже за продубљивање вишеаспектне сарадње са АСЕАН, управо је такав приступ темељ свих руских предлога на платформи самита“, објавила је раније Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова.
Она је навела да ће шеф руске дипломатије током боравка у Вијетнаму одржати бројне билатералне састанке са колегама из Азије.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен ће такође посетити Лаос и уместо председника САД Џозефа Бајдена учествовати у догађајима Асоцијације. Руски МИП није најавио могуће контакте са америчком делегацијом.
Источноазијски самит је форум за дијалог између лидера азијско-пацифичког региона о широком спектру стратешких политичких и економских питања, укључујући циљеве јачања регионалне безбедносне архитектуре. Састанци у том формату одржавају се сваке године заједно садогађајима на високом нивоу асоцијације АСЕАН. Од 2011. године на форум лидера источне и југоисточне Азије позивају се и лидери Руске Федерације и САД.
Погледајте и:
Коментар