КУЛТУРА

Портрет краља Александра Карађорђевића Паје Јовановића враћен у Србију

Фондација „За српски народ и државу“ вратила је у Србију портрету краља Александра Карађорђевића вредно дело једног од најзначајнијих српских уметника, Павла Паје Јовановића, саопштили су из Фондације.
Sputnik
Реч је о портрету насталом након 1920. године, који је Фондација купила на лицитацији у међународној аукцијској кући „Dorotheum“.
Портрет је карактеристичан по томе што је израђен црном кредом на папиру, што представља несвакидашњи приступ у опусу овог славног српског сликара. Дело димензија 20x15,2 цм, са монограмом уметника до сада се налазило у приватној колекцији.
У договору са Министарством културе Републике Србије, на челу са министром Николом Селаковићем, Фондација „За српски народ и државу“ ово уметничко дело донирала је Музеју Југославије, где је уврштено у сталну поставку.
Јавност у Србији је премијерно могла да види портрет на свечаној изложби у Музеју посвећеној краљу Александру Карађорђевићу, одржаној синоћ у Београду под покровитељством председника Републике Србије, уз присуство премијера Милоша Вучевића, министра културе Николе Селаковића, престолонаследника Александра Првог Карађорђевића, принца наследника Филипа Карађорђевића као и многобројних званица из света културе и уметности.
Донација портрета нашој установи представља још један корак у дугогодишњем залагању Фондације за очување и промовисање српске културне баштине, с циљем да се најважнија уметничка дела врате и сачувају у Србији.
КУЛТУРА
„Чувајте (ми) Југославију“: Изложба поводом девет деценија од атентата на краља Александра /фото/
Коментар