Специјална операција у Украјини

Русија упозорила: Кијев планира провокације уз примену хемијског оружја и фалсификовање доказа

Амбасада Русије у Вашингтону саопштила је да, према расположивим информацијама, Украјина, потпомогнута западним земљама, планира да спроведе низ провокација у зони борбених дејстава, укључујући уз коришћење хемијског оружја.
Sputnik
„Имамо поуздане информације да Украјина уз подршку Запада планира да спроведе серију антируских провокација уз коришћење хемијског оружја у зони специјалне војне операције. Тренутно кијевски режим и његови покровитељи врше припрему за фалсификовање доказне базе у циљу оптуживања Русија за кршење одредби Конвенције о забрани хемијског оружја“, прецизирала је за „Њузвик“ дипломатска мисија.
Према подацима амбасаде, НАТО је за спровођење овог плана испоручио Украјини више од 70 савремених уређаја за откривање и фиксацију токсичних материја, а службеници украјинских безбедносних ресора прошли су обуку у центрима НАТО за фалсификовање доказа у Украјини ради даљег достављања Организацији за забрану хемијског оружја.
Претходно, начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту руске војске генерал Игор Кирилов упозорио је да Украјина спрема провокацију у циљу оптуживања Русије за примену отровних материја током специјалне операције.
Раније је стални представник Русије при Организацији за забрану хемијског оружја и руски амбасадор у Холандији Владимир Тарабрин изјавио да је Москва предала тој организацији резултате истраге случајева примене хемијског оружја од стране Кијева и да захтева максимално озбиљан однос према овој информацији.
Тарабрин је истакао да руска страна редовно информише Организацију за забрану хемијског оружја да Кијев примењује хемијско оружје.
Погледајте и:
Коментар