ЕКОНОМИЈА

Вучић: Следеће недеље важан енергетски уговор са Америком

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас после састанка са подсекретаром САД за економски раст, енергетику и животну средину Хозеом Фернандезом, да ћемо у среду, следеће недеље, потписати значајан енергетски уговор са америчком фирмом УГТР.
Sputnik
"Ми ћемо следеће недеље потписати изузетно значајан енергетски уговор. Испуњавање тог енергетског уговора ће у будућности значити много за нашу земљу и осигурати нам оно што је важно и оно због чега ћемо моћи да, буквално, неколико година имамо електричну енергију, а што није лако у савременом свету. У среду ће бити потписивање тог уговора", рекао је Вучић.
Захвалио је Фернандезу на посети нашој земљи.
"То је за нас и част и привилегија и прилика да разговарамо о најважнијем или једном од најважнијих аспеката наших односа са Сједињеним Америчким Државама. И имали смо добар и дуги садржајан разговор", рекао је Вучић.
Он је истакао да економска и трговинска размена са Сједињеним Америчким Државама, без обзира на велику удаљеност између наших земаља, значајно напредује.
"Она је вишеструко увећана у односу на период пре само неколико година и очекујемо да ове године буде највећа у историји и пређе 1,4 милијарде долара, а према нашој рачуници у првих осам месеци она је износила готово 900 милиона евра", рекао је Вучић.
Додао је да су разговарали на састанку и о бројним важним пројектима.
Он је рекао да је Фернандез са шефом српске дипломатије Марком Ђурићем потписао билатерални споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике и да је за Србију то "једна од кључних ставки".
Вучић је казао да је са Фернандезом разговарао и о даљем техничко-технолошком унапређењу и напретку Србије.
"Разговарали смо и о увођењу 5Г мреже у Србији, о томе како и на који начин да сви наши подаци буду заштићени, да грађани буду сигурни, а да истовремено обезбедимо технолошки напредак какав постоји у најразвијенијим земљама света", рекао је Вучић.
Према његовим речима, са саговорником је разговарао и о коришћењу минералних сировина и о литијуму.
"Рекао сам да ћемо коначну одлуку донети када будемо сагледали све студије и да верујемо да је могуће да и уз америчку помоћ и подршку обезбедимо највише заштиту животне средине, потпуно заштиту људи и да видимо као велику прилику постојање минералних сировина на територији Србије за даљи економски успон и развој наше земље", навео је Вучић.
Он је додао да је за то потребно да се испуне услови и да верује да је добио подршку од америчке стране.
Вучић је истакао као важно и добру сарадњу Телекома и ЕXИМ банке.
"Експортна и импортна банка, већ је донела одлуку и иде у финансирање одређених пројеката у Телекому од 50 милиона евра", рекао је Вучић.
Он је истакао да очекује да стопа раста у Србији у овој години буде већа од четири одсто, упркос суши која је погодила пољопривреду.
"Да бисмо све то успели, да бисмо све то могли да направимо, управо је важно да идемо степеник по степеник напред, а не да само очекујемо да се све настави и да буде лепо, а да не морамо ништа ново да урадимо", рекао је Вучић.
Напоменуо је да је неопходно да радимо напорније како бисмо успели да поправимо своју позицију у свету и своју позицију на глобалном тржишту.

Фернандез: Пројекат Јадар ће додати један до три одсто БДП-у Србије

Када пројекат Јадар буде покренут, он ће омогућити да се праве батерије за преко милион електричних возила годишње, а додаће један до три одсто БДП-у Србије, изјавио је Фернандез.
Он је на конференцији за медије рекао да ће то помоћи Србији, али и државама које се суочавају са егзистенцијалним питањима, односно климатским променама.
"Ово је прилика за Србију да искористи овај генерацијски изазов и да искористи прилику која се не указује тако често. Ми смо у позицији да је свету потребно 42 пута више литијума, ако хоћемо да до 2050. године, достигнемо циљеве чисте енергије", рекао је Фернандез.
Подсетио је и да је на Форуму за минералну безбедност разговарано о пројекту Јадра у Србији и истакао да поздравља јавну расправу у нашој земљи.
"Желели бисмо да Америка допринесе расправи која треба да се заснива на науци и чињеницама. Ми сматрамо да улагање у критичне минерале мора да донесе добробит заједници, уз поштовање највиших стандарда за заштиту животне средине, али и социјалних апсеката локалне заједнице - што ће помоћи даљи развој земаља", закључио је Фернандез.
Он је навео да САД подржава напоре Србије да разбије своју економију и да подржавају циљеве чисте енергије на глобалном нивоу.
"Радујем се што ћемо да наставимо наше разговоре како можемо даље да развијамо наше економске односе и када је реч о критичним минералима, али и када је реч о телекомуникацијама и другим областима. Ово је добар тренутак за односе између Србије и САД", истакао је Фернандез.
Улагање у критичне минерале широм света, како је навео, мора да донесе добробит за заједнице, да поштује високе стандарде заштите животне средине, да обухвати социјалне бенефите за заједнице.
"Сматрамо да, ако се то уради како треба, то ће помоћи земљама које су укључене у те индустрије", закључио је Фернандез.
Погледајте и:
Коментар