СРБИЈА

Италијански генерал преузео дужност команданта Кфора на Косову и Метохији

На церемонији у бази „Филмски град“ у Приштини данас је одржана примопредаја дужности команданта Кфора, при чему је досадашњег турског генерала Озкана Улуташа заменио италијански генерал Енрико Бардуани.
Sputnik
„Нећемо заборавити посвећеност припадника Кфора трајном миру на Косову и Западном Балкану. Хвала мом претходнику Улуташу на сјајном лидерству које је показао. У проблематичним временима у којима живимо, мисија Кфора је битна не само за Западни Балкан, већ и за целу евроатлантску заједницу“, рекао је Бадуани.
Он је оценио да је Кфор успео да створи „безбедно и сигурно окружење за све који живе на Косову“ и навео да ће Кфор наставити да извршава своју улогу „независно и у складу са Резолуцијом 1244“.
Одлазећи командант Улуташ изјавио је да још увек постоје препреке за напредак у дијалогу Београда и Приштине, а да НАТО и Кфор подржавају дијалог као једини оквир за трајно решење нерешених питања.
„На основу стеченог искуства, верујем да се ове препреке могу превазићи уз упорност и конструктиван став свих страна“, рекао је Улуташ.
Церемонији примопредаје присуствовали су командант Команде здружених снага у Напуљу Стјуарт Манч, као и председница и премијер привремених приштинских институција Вјоса Османи и Аљбин Курти, и други приштински политичари.
Церемонији је присуствовао и италијански министар одбране Гвидо Крозето, као и игуман манастира Високи Дечани отац Сава Јањић и бискуп призренско-приштински Дод Ђерђи.
Бардуани је 29. командант мисије Кфор, а 14. који долази из Италије, преноси портал Косово онлајн.
Он је претходно два пута службовао на Косову и Метохији. Први пут 2001. године у својству заменика шефа италијанске војне обавештајне службе у оквиру операције НАТО „Заједнички чувар“, а потом и 2015. и 2016. године као шеф кабинета у Команди Кфора.
Погледајте и:
Коментар